Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

The One Minutes van juli en augustus, Mind-body-problem, is samengesteld door kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. Zij selecteerden videos die de relatie tussen de ziel en het lichaam visualiseren: als een metafoor, als een probleem, of misschien als een slechte grap. De vraag die centraal staat is: hoe kan materie ooit tot leven komen?

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Deze The One Minutes Serie is een samenwerking met Maastricht Institute of Arts (Nederland). De 22 geselecteerde video's zijn ingestuurd vanuit België, Benin, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Koerdistan, Nederland, Marokko, Pakistan, Senegal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Breure & Van Hulzen deden een workshop met studenten van Maastricht Institute of Arts en ook studenten van de RHoK academie in Etterbeek, Brussel produceerden videos.

"Het lichaam-geest-probleem is een vraag waar je bijna onvermijdelijk tegenaan loopt bij het werken met figuratieve beeldhouwkunst. Hoe kan materie ooit tot leven komen? Het is een eeuwenoude vraag die de inspiratie vormde voor de middeleeuwse Arabische roman van Ibn Tufayl waarin een jongen die opgroeit op een onbewoond eiland het dode hert ontleedt dat hem grootbracht en kijkend naar de ingewanden, de longen, het hart, de hersenen, op zoektocht gaat naar het deel dat haar levend maakte. Het leek ons ​​een vraag die de moeite waard was om te stellen aan onze collega's, onze collega-filmmakers en kunstenaars, en die veel tegenvragen opriep, zoals:

Wil je gecremeerd of begraven worden? Heeft een vlieg gedachten? Kan ik zien wat een ander ziet? Leeft de kat in de doos of niet? Als de ziel een lichaam bewoont, kan een geest dan een beeldhouwwerk bewonen? Wat is het verschil tussen een video van een man en zijn spiegelbeeld? Is een gevecht met een paraplu ooit een spirituele strijd?”

Sander Breure & Witte van Hulzen

Sander Breure & Witte van Hulzen zijn twee neven die samenwerken aan de productie van video's en uitvoeringen gericht op menselijk gedrag; de gecodeerde structuren in dat gedrag, de invloed van tijd en plaats op de relaties tussen mensen. Theater is vanaf het begin een belangrijke factor in hun werk. Ze studeerden in 2017 aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam en begonnen met het maken van sculpturen – assemblages in de vorm van menselijke figuren.

Deelnemende kunstenaars

Heidi Vogels, Elle Burchill, Thierry Oussou, Sabine Mooibroek, Elisabeth Molin, Michelle Son, Kani Marouf, Vincent Verhoef, Natasha Papadopoulou, Tao G. Vrhovec Sambolec, Denise Kehoe, Emma van der Put, Peter Ewig, Christine Moldrickx, Raluca Moldoveanu, Bas Schevers, Ben Rivers, Antonis Pittas, Daouda Dia, Iqra Tanveer, Paulien Oltheten, Hamza Halloubi

Mind-body-problem is een samenwerking met Maastricht Institute of Arts en wordt mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds en Mondriaan Fonds.

The One Minutes

The One Minutes Foundation produceert en distribueert video's van één minuut vanuit artistiek oogpunt en biedt een internationaal podium voor mensen om te creëren, te betrekken en te verbinden. The One Minutes beweegt zich zowel in de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst, als in educatie, welzijn en ontwikkelingswerk en verbindt deze met elkaar. The One Minutes beweegt zich zowel in de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst, als in educatie, welzijn en ontwikkelingswerk en verbindt deze met elkaar. Ze stelden onder andere tentoon in Power Station of Art in Shanghai, National Gallery of Iceland in Reykjavík en Whitney Museum of American Art in New York. Om de maand publiceert The One Minutes Foundation een nieuwe serie films, die onze perceptie van en onze verhouding met bewegend beeld onderzoeken. Musea en culturele organisaties over de hele wereld zijn geabonneerd op de series.

Open Call

The One Minutes Serie van september en oktober wordt samengesteld door zanger, artiest en mensenrechtenactivist Manuwi C Tokai ter gelegenheid van de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis in Het Nieuwe Instituut. Manuwi C Tokai nodigt een ieder uit een video van éénminuut in te sturen naar aanleiding van de vraag 'Akarani Bono Awowa?' ('waar is de plaats waar je de zon ziet opkomen en ondergaan?'). Dit is de Kali'na-manier om te vragen: waar kom je vandaan? Waar is je huis?

Stuur je video's in en doe mee aan het project!

Bekijk ook

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.