Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Om recht te doen aan de invloed van kraken op de hedendaagse Nederlandse stad en collectieve woonvormen, en om de achterliggende ideeën, ruimtelijke tactieken en transformaties te documenteren en voor toekomstige generaties te bewaren, is Het Nieuwe Instituut in 2016 een meerjarig onderzoek gestart naar kraken als architectuur van toe-eigening. Op basis van het onderzoek verschijnt deze zomer de publicatie Architecture of Appropriation. On Squatting as Spatial Practice.

datum
06/06/2019
tijd
19:30 – 20:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

21:00-22:00 Streaming from the Streets: Mídia Ninja over ‘no-cut’-video en stedelijke tactieken

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Terwijl kraken meestal als een sociale beweging en historisch fenomeen wordt benaderd, presenteert het boek – aan de hand van bijdragen van collectieven van gekraakte locaties, architecten, stedenbouwkundigen, onderzoekers, advocaten, curatoren, activisten en archivarissen – kraken als vorm van architectuur en ruimtelijk activisme, om alternatieve modellen voor hedendaags stedelijk beleid te stimuleren.

Op zes juni wordt een preview van het boek gevolgd door een discussie over de spanning tussen institutionele en activistische praktijken, en manieren om gecriminaliseerde en collectieve stedelijke praktijken te erkennen, documenteren en te archiveren. Met bijdragen van onder andere Amal Alhaag (Research Centre for Material Culture), René Boer (Failed Architecture), Rianne de Beer en Giulia de Giovanelli (Vereniging Poortgebouw / Autonomous Archive), Piet Vollaard (Stad in de Maak), Marina Otero Verzier (Director of Research, Het Nieuwe Instituut) en Katía Truijen (Senior Researcher, Het Nieuwe Instituut).

Alle bezoekers van dit evenement krijgen een gratis exemplaar van de publicatie thuisgestuurd.

Na afloop van de discussie vindt de lezing Streaming from the Streets: Mídia Ninja over ‘no-cut’-video en stedelijke tactieken plaats. Tickets voor Architecture of Appropriation zijn ook geldig voor deze lezing. 

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.