Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Zahira Asmal vertelt een zeer persoonlijk verhaal over de hindernissen, triomfen en uitdagingen die ze tegenkwam tijdens het place making in een Afrikaanse stad in ontwikkeling. In deze dynamische multimediapresentatie weeft Zahira de draden van de ruimtelijke geschiedenis van Zuid-Afrika door elkaar: kolonialisme, apartheid, gedwongen verplaatsingen, gastarbeid, de nieuwe Afripolitische stad. Ze bekritiseert de ontwikkelingsideologie die moderniteit prioriteert boven de succesvolle integratie van het verleden in het heden en stelt voor een pan-Afrikaanse visie te ontwikkelen, één waarin overheid, burgers en de diaspora allemaal bijdragen aan de beleving van het alledaagse ontwerp.

datum
03/10/2019
tijd
19:30 – 21:30
taal
English
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

The museum is free of charge from 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standard€ 7,50
Students, CJP, Friends and Members of Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Zahira onderzoekt de omstreden geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat voor invloed heeft deze gehad op het ontstaan van herinneringen en stedelijke identiteiten? Hoe navigeren mensen de nieuwe democratische stad? Wie heeft in de grootste metropool van het land de macht om plaats te maken?

Zahira neemt haar publiek mee voorbij het golfplaat en prikkeldraad waarachter in Johannesburg oude ruimtes schuilgaan. Ze nodigt ons dapper uit om getuige te zijn van haar gevecht met de recalcitrante gemeentelijke bureaucratie. Ze biedt ons haar dromen en hoop aan ter analyse.

Dit is een unieke, intieme en niet te missen momentopname van het menselijke aspect dat ligt ingebed in het ontwerpproces. Zahira's verhaal verschaft internationale inzichten en biedt persoonlijke perspectieven en een flinke dosis optimisme.

Zahira Asmal

Zahira Asmal is stedenbouwkundige en directeur van The City, een bureau voor onderzoek, uitgeverij en plaatsmaken opgericht in 2010. Met haar projecten bevordert Zahira het maken van openbare plaatsen en ruimtes in Zuid-Afrikaanse steden via de betrokkenheid van en samenwerking met overheden, culturele instellingen, ontwerpers, kunstenaars, de academische wereld en het publiek. Haar boeken – het in het Engels en in het Braziliaans Portugees gepubliceerde Reflections & Opportunities dat in 17 steden wereldwijd verscheen en Movement, dat aan zijn derde editie toe is – onderzoeken de sociaalpolitieke, economische en culturele condities die de grote steden van Zuid-Afrika vormgeven.

Zahira werkte samen met Sir David Adjaye aan zijn boek en tentoonstelling over Afrikaanse grootstedelijke architectuur en meer recentelijk aan een plaatsmakersproject in Park Station in Johannesburg. In het lopende project See verkent ze omstreden stedelijke geschiedenissen, representatieve vertegenwoordiging bij de toekenning van gedenkwaardigheid aan historische gebeurtenissen en de creatie van veerkrachtige postkoloniale stedelijke identiteiten. Zahira was adviseur van de Africa Architecture Awards 2017 en van African Crossroads 2018 en maakt momenteel deel uit van de Raad van Adviseurs van het International Archive of Women in Architecture.

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.