Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vieren en ontleden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

datum
12/10/2017
tijd
20:00 – 21:30
taal
Nederlands
verder deze avond

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 10,-
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Het Nederlandse landschap is van wezenlijk belang voor schrijvers en dichters. Ze ontlenen er inspiratie aan, gebruiken het in hun werk of onderzoeken het als bestandsdeel van een gedeelde identiteit. Maar dat landschap is sterk aan verandering onderhevig. Er is geen plek meer die ontkomt aan menselijk ingrijpen, elke vierkante centimeter is door mensen gevormd en gepland. Daarbij vervagen aloude grenzen tussen binnen en buiten, publiek en privaat, en cultuur en natuur, en verdwijnt zo ook langzaam de klassieke visie op stad en landschap als elkaar uitsluitende fenomenen. Stad en land raken meer en meer verweven.

De Gids

Ter ere van zijn 180-jarig jubileum vroeg literaire tijdschrift De Gids, schrijvers en dichters zich van die verandering rekenschap te geven en essays en gedichten over het Nederlandse  landschap te schrijven. Op donderdag 12 oktober wordt het jubileumnummer in Het Nieuwe Instituut gepresenteerd.

Deze Thursday Night is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur waarmee Het Nieuwe Instituut de veranderende wereld en de hiermee verbonden ruimten aan de orde stelt en onderzoekt, om te komen tot een herdefinitie van het begrip ruimte.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 10,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.