Tijdens deze Reading Room wordt getracht de onverwachte en nauwelijks onderzochte verbanden tussen comedy, industrie en communisme te duiden, door in te zoomen op de stomme filmkomedie en zijn meer ambigue opvolger de musical. Owen Hatherley gaat hierover in gesprek met Noam Toran, fellow bij Het Nieuwe Instituut.

datum
16/02/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Boekpresentatie Privacy Script door NAi Boekverkopers, toegang gratis

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

De Sovjet avant-gardefilm van de jaren twintig wordt vaak behandeld als een ambitieuze affaire van dialectiek, lichte theorievorming en stugge propaganda. Deze Reading Room staat in het teken van een andere, vaak vergeten kant: de voortdurende dialoog met de Amerikaanse stomme komedie, die van fundamenteel belang was voor de filmregisseurs uit de Sovjet Unie. Chaplin, Keaton en Lloyd raakten in hun werk aan dezelfde thema's als Eisenstein, Pudovkin, Kuleshov en Vertov - allen hielden zich in eenzelfde mate bezig met het Fordisme, de industrie, de moderne stad, hadden een minachting voor de traditionele, hoge cultuur en een obsessie met de effecten van mechanisatie op het menselijk lichaam - maar werden neergezet als een heel andere categorie.

Tijdens het gesprek zullen fragmenten getoond worden uit de volgende films:

  • Charlie Chaplin, The Adventurer
  • Buster Keaton, One Week
  • Harold Lloyd, Never Weaken
  • Dziga Vertov, One Sixth of the World
  • Eisenstein, Strike
  • Dziga Vertov, Enthusiasm
  • Charlie Chaplin, Modern Times
  • Alexander Medvedkin, Happiness
  • Grigori Alexandrov, Circus

Owen Hatherley

Owen Hatherley is auteur en journalist. Hij schrijft voornamelijk over architectuur, politiek en cultuur. Hij promoveerde in 2011 bij Birkbeck College, London, op een proefschrift over constructivisme en amerikanisme, in 2016 gepubliceerd als The Chaplin Machine (Pluto Press). Hij schrijft regelmatig voor Architects Journal, Architectural Review, Dezeen, the Guardian, the London Review of Books and New Humanist, en schreef boeken zoals Militant Modernism (Zero, 2009, the Guardian: 'an exhilarating manifesto for a reborn socialist modernism'), Landscapes of Communism (Penguin 2015) en The Ministry of Nostalgia (Verso, 2016).

Noam Toran

In zijn werk ontwikkelt Noam Toran complexe verhaallijnen als manier om na te denken over onderlinge relaties in de geschiedenis, het geheugen, cinema en literatuur. Hij onderzoekt hoe fictie het collectieve bewustzijn beïnvloedt, zowel als geschiedenis, als mythe of als geheugenvorming. Door filmische en literaire codes, gewoonten en structuren te deconstrueren, opnieuw samen te stellen en te verweven met historisch materiaal, bevraagt hij het verschil tussen artefact en artifice. Het werk van Toran wordt internationaal getoond en gepubliceerd, en maakt deel uit van een groot aantal openbare collecties.

Lees meer over Noam Toran’s fellowship in het juryrapport over de Call for Fellows 2016.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij een gedeelde lezing van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.