Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De vijfde aflevering van Garden Broadcasts gaat in op de tuin als politiek toevluchtsoord, onbekrompen ruimte voor oppositie of utopische proefopstelling.

In de late renaissance vonden zowel slachtoffers van religieuze conflicten als intellectuelen die op de vlucht waren voor de decadentie van het wereldse leven – van Clusius tot Lipsius – een veilig heenkomen in aristocratische buitenplaatsen of de Nederlandse openbare hortus botanicus. Rousseau’s theorieën uit de Verlichting bevestigden het beeld van de tuin als een omgeving waarbinnen de homo universalis zich ten volle zou kunnen ontplooien. Die overtuiging is – aan de hand van de kunstenaarskolonieën van de vroege twintigste eeuw, de aanleg van wijds opgezette openbare parken en kuuroorden, via Californische sektes en de imitatie en verspreiding van Japans tuinontwerp als vorm van meditatie – ook doorgedrongen tot de moderne en hedendaagse landschapsarchitectuur. Door deze historische aaneenschakeling van ideologische vernieuwing in een natuurlijke omgeving lijkt de tuin echter gereduceerd te worden tot een neutrale, a-culturele gastheer, die in dienst wordt gesteld van de mensen die er vaak maar tijdelijk verblijven. Een dergelijke opvatting botst met de benadering van ecologie zoals object-oriented ontology die voorstaat.

Tegenwoordig wordt er gesproken over alternatieve politieke ecosystemen waar de intelligentie van niet-menselijke entiteiten in geïntegreerd is: het handelend vermogen van de abstracte “natuur” en de rechten van specifieke landvormen als rivieren en bergen worden vanzelfsprekend meegenomen in de afweging van zulke voorstellen. In deze uitzending gaan filosofen en ontwerpers in gesprek over de invloed die de relatie tussen mens en tuin heeft gehad op het politieke en intellectuele denken, het discours en de revoluties die binnen deze “getemde natuur” hebben plaatsgevonden. 

datum
13/09/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
English
verder deze avond

18:00 - 19:30 Thursday Bite

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Garden Broadcasts

In de Garden Broadcasts worden interviews, performances, veldopnames en muziekselecties met elkaar verweven om de veelzijdige geschiedenis van de tuin voor een divers publiek te openen. In samenwerking met het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee wordt het programma tijdens Thursday Night Live! in de tentoonstelling Dissident Gardens opgenomen en is het vervolgens online te beluisteren.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.