Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de laatste editie gaat Malique Mohamud het gesprek aan met Amal Alhaag over de eerste twee video-essays Articulating Sauce en Slinging Slanguage.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In deze laatste editie van Life at the Niteshop x Het Nieuwe Instituut, bespreekt Malique Mohamud van Concrete Blossom de eerste twee video-essays Articulating Sauce en Slinging Slanguage samen met curator en onderzoeker Amal Alhaag. Tijdens het gesprek kijken zij naar kennisproductie en de marges van de samenleving en de totstandkoming en perceptie van straattaal.

Articulating Sauce

Articulating Sauce richt zich op de filosofie van rapper Gucci Mane, die indirect spreekt over het produceren van kennis in de marges van de samenleving. Hij spreekt over ‘the sauce’, een metafoor die hij gebruikt om zijn leven en denkwijze te duiden. 

Slinging Slanguage

Slinging Slanguage onderzoekt de totstandkoming, ontwikkeling en perceptie van straattaal. Straattaal wordt vooralsnog beschouwd als een taal die vooral voorkomt in multiculturele volkswijken en gebruikt wordt door verschillende generaties jongeren. Maar in de 21ste eeuw is meertaligheid de norm en het leren van verschillende talen een voordeel, waardoor de kwestie ter sprake komt: wat als wij straattaal echt serieus zouden nemen?

datum
17/06/2021
tijd
19:00 – 20:00
taal
Nederlands
 
toegang

Gratis

Amal Alhaag

Amal Alhaag is een in Amsterdam gevestigde curator, onderzoeker en mede-initiatiefnemer/facilitator van verschillende initiatieven, waaronder Metro54, een platform voor experimentele sonische, dialogische en visuele cultuur en de Side Room: een ruimte voor excentrieke praktijken en mensen samen met dierbare vriendin en kunstenaar Maria Guggenbichler. Amal ontwikkelt doorlopend experimentele en collaboratieve onderzoekspraktijken, publieke programma’s en projecten rond globale ruimtelijke politiek, archieven, kolonialisme, tegencultuur, oral histories en populaire cultuur.

Concrete Blossom x Het Nieuwe Instituut

De reeks video-essays en podcastafleveringen is een samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut en zijn onderdeel van de podcastserie Life at The Niteshop van Concrete Blossom. De podcast-uitzendingen worden opgenomen in The Niteshop: kenniscentrum voor urban culture.

Life at The Niteshop

Wie de hiphopcultuur kent, weet dat het een wereld is waarin alles wat los en vast zit wordt geremixt. Beeld, taal en ruimtes veranderen in bouwstenen die gebruikt worden om nieuwe werelden te creëren. Sinds het ontstaan van hiphop in de jaren 70 en 80, is het in de handen van verschillende generaties jongeren omgevormd tot een instrument voor sociaal culturele alchemie. Hiphop staat voor het vermogen om een wereld die niet door of voor hen is ingericht tot verandering te dwingen. Denk aan mode en media en andere domeinen die zouden kunnen volgen. Tijdens Life at The Niteshop wordt onderzocht hoe exponenten van Urban Culture oftewel The Culture vanuit een underdogpositie nieuwe talen en kennis kan produceren die de potentie hebben de samenleving te veranderen.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.