Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Nomeda en Gediminas Urbonas van Urbonas Studios bepleiten het terugwinnen van een publieke cultuur als antwoord op de huidige en alles overheersende privatisering. Quinsy Gario modereert deze avond.

datum
14/09/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
English
verder deze avond

16:30 - 18:30 Boekpresentatie: Architecture Annual, 2de editie

Museum open tot 21:00

The New Haberdashery open tot 21:00

Study Centre open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTgratis

 

Het Pro-test lab is in 2005 van start gegaan als een oproep om de publieke ruimte in de stad Vilnius in Litouwen terug te vorderen, en in het bijzonder, om ervoor te zorgen dat de grootste bioscoop van de stad, Lietuva, niet zou worden gesloopt. Deze wijze van interveniëren – gekenmerkt door een mix van sociale en artistieke acties – is typerend voor het ontwikkelingsproces in het Litouwen van ná de Koude Oorlog en is met name gericht op al die lang verzwegen herinneringen, trauma's en emoties, die verbonden zijn aan de publieke ruimte.

De kunstpraktijk die in en door het Pro-test Lab is geweven, kan worden opgevat als een niet-representatief voorbeeld van een kritische kunstpraktijk. De praktijk ontwikkelt zich eerder als een netwerk van waarden, dat zich meer en meer openbaart naarmate het project zich ontplooit en meervoudige relaties tussen tastbare en ontastbare objecten, actiesferen en contexten zichtbaar worden. Om zulke complexe netwerken van relaties te kunnen begrijpen, is een speculatief model van een “emotionele infrastructuur” ontwikkeld. Naast conventionele infrastructuren, maakt juist deze “emotionele infrastructuur” gebruik van verschillen, door te veronderstellen dat de speurtocht naar kritische alternatieven op het huidige economisch systeem en het verlangen naar civiel  engagement alleen kan ontstaan als er ruimte wordt geboden aan gevoelens, herinneringen, mensenrechten en de zekerheid ook als eenling een plaats in de samenleving te kunnen krijgen. Zo'n hypothetische infrastructuur veronderstelt aandacht voor spel en experiment op basis van artistieke vormen van sociaal en cultureel engagement en participatie, ver weg van een puur formele planning en stadsontwikkeling. Pro-test Lab wil de vereiste kennis helpen ontwikkelen over modellen en organisatiemethoden die, via de kunst, een werkelijk publieke ruimte verwezenlijken en maatschappelijke banden versterken, waardoor uiteindelijk de “soul in the city” terug kan worden gebracht.

Urbonas Studio

Nomeda en Gediminas Urbonas zijn kunstenaars, docenten en de mede-oprichters van Urbonas Studio, een interdisciplinaire onderzoekspraktijk die de uitwisseling faciliteert tussen diverse vormen van kennisproductie en een artistieke praktijk. Het werk van Urbonas Studio is tentoongesteld op de Biënnales van São Paulo, Berlijn, Moskou, Lyon en Gwangju; op de Manifesta- en Documenta-tentoonstellingen; en in solo-tentoonstellingen op de Biënnale van Venetië en in het MACBA , Barcelona. Nomeda en Gediminas hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Nationale Prijs van Litouwen (2007), een eervolle vermelding voor het nationale paviljoen van Litouwen op de Biënnale van Venetië (2007), en de prijs voor Best International Artist op de Biënnale van Gwangju (2006). Ze werden in 2012 ook genomineerd voor de Nam June Paik Award.

Gediminas Urbonas is onlangs opgetreden als co-redacteur van Public Space? Lost and Found (SA+P Press; MIT Press, 2017), waarin kunstenaars, planners, theoretici en kunsthistorici bijeen zijn gebracht in een onderzoek naar de complexe verbanden tussen het ontwerpen en het benutten van de publieke ruimte, en de mogelijke rol die de kunst daarbij speelt. Urbonas Studio werkt momenteel aan Zooetics, een kunstproject dat aansluiting wil vinden met de noëtica en de poëtica van niet-menselijk leven, te midden van de huidige, ecologische onbalans, die dikwijls het Antropoceen wordt genoemd.

Gediminas is universitair hoofddocent en directeur van het MIT Program in Art, Culture and Technology op de School of Architecture and Planning. Nomeda is onderzoeker bij het MIT en PhD-onderzoeker aan de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Noorwegen (NTNU).

Quinsy Gario

Quinsy Gario is een dichter, visueel kunstenaar, theatermaker en activist. Hij is geboren op Curaçao en opgegroeid op St. Maarten en in Nederland. Hij studeerde Theater, Film en Televisie Studies aan de Universiteit van Utrecht met een specialisatie in Gender en Postkoloniaal onderzoek. Hij won de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakers Prijs 2011, de Issue Award 2014, de Amsterdam Fringe Festival Silver Award 2015 en was finalist in de Nederlandse National Poetry Slam Championship 2011. Hij is bestuurslid bij De Appel Arts Center, lid van het pan-African kunstenaarsverbond State of L3 en terugkerend participant bij de Black Europe Body Politics conferentie serie.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij een gedeelde lezing van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.