Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Deze avond met Stefanie Hessler en Armin Linke markeert de lancering van de nieuwe publicatie Prospecting Ocean, over de verstrengeling van industrie, politiek, cultuur en economie op het raakvlak van oceaanontginning.

 

datum
30/01/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

15:00-16:00 For The Record: Interview met Charm La’Donna

15:00-20:00 For The Record: Music Video as Collective Space met Operator

18:00-19:30 Thursday Bite

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Fashion

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Oceanen zijn van groot belang voor het welzijn van de planeet. Ze helpen bij het reguleren van de wereldwijde koolstofcyclus, ondersteunen de weerbaarheid van ecosystemen en vormen een bron van levensonderhoud voor gemeenschappen. De oceanen, de hoeders van planetaire gezondheid, worden van alle kanten bedreigd, waaronder door groeiende ontginningspraktijken. Door de innovatieve lens van artistiek onderzoek verkent Prospecting Ocean de verstrengeling van industrie, politiek, cultuur en economie op het raakvlak van oceaanontginning. Het resultaat is een rijke studie, waarin de culturele, filosofische en esthetische gevolgen van deze hedendaagse bedreiging voor de oceanen, middels een combinatie van wetenschap en kunst wordt onderzocht.

Een tentoonstelling van fotograaf en filmmaker Armin Linke, ontwikkeld in opdracht van TBA21–Academy in Londen, vormt het uitgangspunt voor de publicatie Prospecting Ocean (MIT Press, 2019). De tentoonstelling was voor het eerst te zien in het Institute of Marine Science (CNR-ISMAR) in Venetië. Het evenement staat in het teken van onderwerpen die in het boek worden besproken; van strategieën om het onzichtbare zichtbaar te maken tot technologieën die de ontginning van oceanen mogelijk maken, waaronder toekomstige diepzeemijnen, waarbij mineralen en bodemstalen met genetische data van de zeebodem verwijderd worden. 

De avond wordt geleid door ontwerpcurator Angela Rui en Anastasia Kubrak (Het Nieuwe Instituut).

Stefanie Hessler

Stefanie Hessler is curator, schrijver en directeur van Kunsthall Trondheim in Noorwegen. Sinds 2016 is zij tevens curator van Thyssen-Bornemisza Art Contemporary in Londen, voor wie zij onder meer de tentoonstellingen Joan Jonas. Moving Off the Land II, Ocean Space, Venetië (2019) en Armin Linke. Prospecting Ocean, Institute of Marine Science, Venetië (2018) cureerde. Ook was zijn redacteur van boeken als Life Itself (Moderna Museet en Koenig Books, 2016), Tidalectics. Imagining an Oceanic Worldview through Art and Science (MIT Press, 2018) en Prospecting Ocean (MIT Press, 2019).

Armin Linke

Armin Linke is fotograaf en filmmaker. Met verschillende hedendaagse beeldverwerkingstechnologieën vervaagt hij de grenzen tussen fictie en werkelijkheid. Linke verkent de vorming—ofwel Gestaltung—van de natuurlijke, technologische en stedelijke omgeving waarin we leven. Het oeuvre van Armin Linke, dat zowel foto's als films behelst, fungeert als een instrument om bewustzijn te creëren over verschillende ontwerpstrategieën. Linke was onderzoekspartner van het MIT Visual Arts Program, gastprofessor aan de IUAV Arts and Design University in Venetië en fotografieprofessor aan de Karlsruhe University for Arts and Design. Momenteel is Armin Linke gastprofessor aan ISIA, Urbino (IT).

Pedagogies of the Sea 

Het evenement is een samenwerking met Design Academy Eindhoven en Pedagogies of the Sea, een vak over ontwerp en onderzoek, geleid door Angela Rui en Anastasia Kubrak als onderdeel van de MA Social Design. In het vak wordt de oceaan vanuit ontologisch perspectief bekeken en wordt verkend hoe ontwerpers het denken met de oceaan kunnen gebruiken als een theorie- en onderzoeksinstrument om bewustzijn te creëren en maatschappelijke verandering teweeg te brengen. De lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met TBA21 – Academy / Ocean Archive.

Matter

In de reeks Matter staat de relatie tussen ontwerppraktijk en materie centraal. Door te kijken naar wereldwijde cartografieën van materie—van moleculen tot zeldzame aardelementen—, regelgeving op het gebied van onzichtbare materiaalstromen, alsmede de capaciteit van materie om zelf te handelen, brengt Matter ontwerpers en andere beoefenaars bijeen om niet-menselijke relaties met materialiteit te verbeelden die niet op uitbuiting berusten.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.