Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Merve Bedir (L+CC), Edwin Gardner (Monnik), Alison Killing (Killing Architects), Jarrik Ouburg (HOH Architecten) gingen in gesprek over de internationale positie van de Nederlandse architectuur. Hoe verhouden wij ons tot een globaal speelveld? Deze bijeenkomst maakte onderdeel uit van een serie gesprekken in de context van de tentoonstelling The Other Architect. In samenwerking met het magazine Volume.

De crisis van 2008 leidde (zeker in Nederland) tot een herbezinning binnen de vakgemeenschap van architecten op werkwijze, profiel, portfolio en mogelijkheden met het vak. Zoals de tentoonstelling en catalogus The Other Architect laat zien, is dat niet geheel nieuw; er wordt door bureaus al decennia ‘buiten de lijntjes gekleurd’.

Met een groep architecten werd besproken hoe de vlag er momenteel bij hangt: wat de mogelijkheden voor de architect nu zijn, wat de architect kan en wil bieden en wat de maatschappij eigenlijk van die beroepsgroep mag verwachten. Een doorkijkje naar de volgende crisis – het wegvallen van taken door digitalisering en AI – gingen we daarbij niet uit de weg. De architect is (op sterven na) dood, lang leve de architect! Of, vrij naar Geert Bekaert: ‘De architectuur, die redt zich wel; haar liefhebbers, die vormen het probleem.’

Op  9 november 2017 organiseerde Het Nieuwe Instituut met Archis/Volume een gesprek in het kader van de tentoonstelling The Other Architect met Caro van Dijk, André Kempe/Atelier Kempe Thill, Lada Hršak en Piet Vollaard. Het werd een gesprek dat vroeg naar meer. De diversiteit van praktijken en posities die een architect kan innemen is te groot voor een avond.

The Other Architect

De tentoonstelling The Other Architect, georganiseerd door het Canadian Centre for Architecture (CCA) in Montreal, gaat nader in op de praktijk van verschillende architecten, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot op heden een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Aan de hand van verschillende casestudies wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden.

Thursday Night Live!

De donderdagavond van Het Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Urgente vraagstukken, vernieuwend onderzoek en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland. Bezoek het museum en eet een hapje mee met sprekers en gasten. Met wisselende pop-in expo's en diverse partnerprogramma’s.

 

datum
07/12/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

17:00 - 18:00 Rondleiding voor Vrienden Dwars door het Archief: Pi de Bruijn

18:45 - 19:15 Accusations dansvoorstelling #1: I question

19:00 - 21:30 Schrijvende ontwerpers pakken het podium

Pop-in expo: Like a Pearl in my Hand

Museum open tot 21:00

The New Haberdashery open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.