Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

MAD nodigt u uit voor een verkenning van haar landschappen tijdens de boekpresentatie van Sandberg Series #4: Materialisation in Art & Design (MAD). Tijdens het programma zullen de auteurs gedachten en perspectieven delen over de ervaringen die ze gezamenlijk hebben gegenereerd in het kader van het MAD Temporary Master Programme van het Sandberg Instituut. Aan bod komen presentaties, gesprekken en performatieve handelingen over fundamentele begrippen, variërend van de aard van de workshop en van de instrumenten en vaardigheden die de workshop kenmerken tot de vraag, wat het vandaag de dag betekent om een collectief te zijn. 

 
datum
20/06/2019
tijd
17:00 – 19:00
taal
Engels
verder deze avond

17:30-19:30 Japanese Textile : From Edo to Reiwa, The New Era of Kurume Kasuri

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-21:00 Night Shift 'Wil de echte Millenial opstaan?' 

20:00-22:00 Body Building

Museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

MAD – Materialisation in Art and Design

MAD – Materialisation in Art and Design was van 2015 tot 2017 een van de tijdelijke masterprogramma's van het Sandberg Instituut. Het programma, dat zowel kunstenaars als ontwerpers toe liet, daagde de conventionele hiërarchie tussen 'concept' en 'maken' en tussen 'inhoud' en 'proces' uit door de materiële expressie van het werk voorop te stellen.

Het antivaardigheidsdenken dat kenmerkend was voor de conceptuele kunst van de 20ste eeuw plaatste vraagtekens bij zowel de positie van de virtuoos als de instrumenten die door kunstenaars werden gebruikt en stuurde en beïnvloedde zo het resulterende werk in de vroegste stadia van het artistieke proces. Historisch gezien heeft dit, zoals vaak wordt aangenomen, niet tot een dematerialisatie van de kunst geleid. De fysieke eigenschappen van het werk bleven een centraal onderdeel van de dialoog. Het (menselijk) lichaam blijft verlangen naar fysiek contact en de aanvoer van emoties, visuele verrassingen en ruimtelijke en haptische ervaringen. Hoe moet het naïeve en potentieel botte gedrag van een kunstenaar die dingen maakt van een materiaal waarmee hij of zij onbekend is, worden geïnterpreteerd, wat betekent het en wat levert het op?

Het tijdelijke masterprogramma Materialisation in Art and Design (MAD) onderzocht deze typologie van vragen door middel van verschillende manieren van werken en was een permanente zoektocht naar manieren om de relatie met ‘materiaal’ op zowel persoonlijk als maatschappelijk niveau (opnieuw) vorm te geven.

Als onderdeel van het MAD-boek bespreken de auteurs ervaringen die door de MAD-lens worden gegenereerd. Met behulp van de cursusdirecteuren, MAD-alumni en experts uit het veld wordt in het boek de positie van de workshop binnen de kunstacademie onderzocht. Impliciet reflecteert het ook op de behoefte aan collectieve creatieve output in een steeds sterker geïndividualiseerde samenleving en worden er vraagtekens geplaatst bij de traditionele kaders die kenmerkend zijn voor het kunst- en designonderwijs.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.