Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Strikt genomen maken architecten geen gebouwen, maar interpreteren, creëren en mobiliseren ze een scala aan documenten, waarbij ze zich bewust zijn van hun complexe en onstabiele manier van functioneren en hun vermogen om nieuwe verbeeldingen te creëren die de toekomst beïnvloeden. Dit afsluitende evenement van The Berlage Theory Master Class onder leiding van Felicity D. Scott, bevraagt de onstabiele relatie tussen architectuur en documenten via de presentatie van een aantal kritische documentaires met als doel om ‘imperiale disposities’ te bekritiseren of tegen te gaan.

datum
16/05/2019
tijd
16:30 – 18:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite. Wegens verbouwing van Het Nieuwe Café vindt de Thursday Bite op een andere plek plaats.

16:00-19:00 Cafe Roterodamum

19:00-21:00 Night Shift 'Het museum als allemansvriend? Zoveel mensen, zoveel wensen'

20:00-21:30 Beyond the Cover: Woningbouw

20:00-21:30 Reading Room: The Afterlife of Soil

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticket link 

Documenting the Colonial Archive

De masterclass Documenting the Colonial Archive die Felicity D. Scott heeft geleid bij The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design in Delft adresseerde opzettelijke en onbedoelde documenten uit officiële en onofficiële archieven van het Nederlandse koloniale bewind, maar ook in Nederlandse journaalopnamen en propagandafilms, gebouwen, infrastructuren en andere historische en hedendaagse omgevingen en media. Deelnemers zijn opzoek gegaan naar belangrijke documenten en tegen-documenten, om zichzelf vervolgens te confronteren met de vraag hoe met deze documenten om te gaan. Uiteindelijk beargumenteren ze dat architecten experts zijn in het werken met documenten, in verschillende media en voor verschillende doeleinden.

Felicity D. Scott

Felicity D. Scott is hoogleraar architectuur, directeur van het architectuur doctoraalprogramma, en codirecteur van het programma Critical, Curatorial and Conceptual Practices in Architecture van de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation van Columbia University. Ze is de auteur van onder meer Architecture or Techno-Utopia: Politics After Modernism, Outlaw Territories: Environments of Insecurity/Architectures of Counter-Insurgency en Disorientations: Bernard Rudofsky in the Empire of Signs.

Te gast zijn onder andere Guus Beumer, Het Nieuwe Instituut; Salomon Frausto, Director of Studies, The Berlage, TU Delft; Stefano Graziani, fotograaf, Trieste; Robin Hartanto Honggare, doctoraal kandidaat, Columbia GSAPP; Jules Schoonman, beleidsadviseur academisch erfgoed, TU Delft en Amy Thomas, assistent-hoogleraar History of Architecture and Urban Planning, TU Delft.

The Berlage

The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design werd in 1990 opgericht als het Berlage Instituut en is sinds 2012 onderdeel is van de TU Delft. Het leidt architecten op in een sterk collaboratieve en experimentele omgeving die wordt gekenmerkt door onafhankelijke studie met begeleiding en input van en uitwisseling met toonaangevende en opkomende ontwerpers en wetenschappers. The Berlage staat bekend om zijn unieke masterclasses. Twee keer per jaar werken studenten en jonge professionals samen met wereldberoemde architecten, ontwerpers en theoretici om een specifiek onderwerp te analyseren dat relevant is voor hedendaagse vraagstukken in de gebouwde omgeving. Op deze manier worden ze aangemoedigd te experimenteren met alternatieve vormen van representatie en discussie.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.