Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Reading Room met de Italiaanse filosoof en feministisch theoreticus Rosi Braidotti. Braidotti is Distinguished University Professor en oprichter van Centrum voor de Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

datum
16/01/2020
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

16:00-18:00 International Clinic

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:00-21:00 Night Shift: Waar sta jij? Museumwerk in een gepolariseerde samenleving

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Rosi Braidotti 

Terwijl eeuwige jeugd in de hedendaagse cultuur op een voetstuk wordt geplaatst, is het respect voor levende wezens, zowel mensen als niet-mensen, ver te zoeken. Hyperkapitalisme is een wreed, onhoudbaar systeem dat alles waar het mee in aanraking komt verzwelgt en de fundamenten waar het op is gebouwd uitholt. Op onze beschadigde en verdeelde planeet zijn er vele mensen, soorten en culturen die stervende zijn. Toch ontbreekt het ons aan een taal en methodologie om met het verouderings- en sterfproces van onze tijd om te gaan. Aan de hand van een aantal populaire artiesten, zoals Joni Mitchell, Marianne Faithful, Barbara en Aretha Franklin, verkent deze lezing affirmatieve experimenten met ouder worden. Hoe kan affirmatieve ethiek ons helpen in de omgang met hedendaagse vormen van ouder worden en sterven?

BURN-OUT

Dit evenement is onderdeel van Het Nieuwe Instituut's langetermijn onderzoek naar burnout. 40% van de mensen in Nederland kampt met werkgerelateerde gezondheidsproblemen, zijn overbelast of lijden aan een burn-out, als symptoom van de hardnekkige aanwezigheid van uitbuitende structuren, van de schaal van het individu tot bredere sociale, institutionele en biologische ecologieën.

Reading Room 

De Reading Room is een serie evenementen waarbij het gezamenlijk lezen van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij. 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.