Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut vierde de opening van het culturele seizoen met een avondprogramma in het teken van de actualiteit. Gasten uit de ontwerpwereld deelden hun interesses en fascinaties. Met modeontwerper Mattijs van Bergen, journalist en kunstenaar Ine Poppe, ontwerper en art director Woes van Haaften en interieurontwerper Daniela Schelle.

Wat bezorgt hen slapeloze nachten, aan welk project werken ze, maar ook: welke tentoonstelling moeten we de komende tijd zeker bezoeken, welke film moeten we zien, welk festival mogen we niet missen en welk talent is het waard om in de gaten te houden?

Het nieuwe poppodium Annabel draaide de plaatjes en gaf daarmee een voorproefje van de aankomende programmering. Het programma werd gemodereerd door Léon van Geest en Flora van Gaalen.

Daniela Schelle was erg onder de indruk van de tentoonstelling The Years Shall Run Like Rabbits van Hellen van Meene in Fotomuseum Den Haag, vooral door de manier waarop zij pubermeisjes op de drempel van volwassenheid laat zien. Ook raadde zij een trip naar Genk aan: voor de C-Mine heeft het kunst- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh een bijzonder Labyrint gecreëerd. In Borgloon realiseerden zij een ‘doorkijkkerkje’ Reading Between the Lines.

De Ruhrtriennale werd onder anderen door Woes van Haaften aangeraden. Deze vond plaats tot en met 26 september 2015.

Woes van Haaften vond het nieuwe boek van Michel Houellebecq, Onderworpen, veel stof tot nadenken geven: een interessant scenario hoe de politieke constellatie in Frankrijk er over een aantal jaar uit zou kunnen komen te zien.

Iedereen werd geraakt door het project van Ine Poppe en Sam Nemeth met de Syrische vluchteling Ideas. Naast deze urgente kwestie die haar veel bezighoudt, heeft Ine Poppe in de zomer van 2015 verschillende tentoonstellingen bezocht. Op de Ruhrtriennale viel ook haar de veelbesproken Domestikator op in de installatie van Atelier Van Lieshout The Good, the Bad and the Ugly. In Denemarken vond zij het meest indrukwekkende modernekeramiekmuseum van Europa: CLAY.

Mattijs van Bergen was onder de indruk van de dichtbundel Hier kijken wij naar, het debuut van Hannah van Wieringen. De film Dior and I laat goed zien waar mode voor Mattijs over gaat: couturetechnieken, een ontwerper die in het diepe springt en echt geëmotioneerd is over de uitkomst. Van 26 september 2015 tot en met 10 januari 2016 is in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Photo to Fashion te zien. Hiervoor ontwierp Mattijs van Bergen een modecollectie geïnspireerd op de fotografie van onder anderen Ed van der Elsken, Aart Klein en Richard Tepe.

Tot slot kregen bezoekers een sneak preview van het Tijdelijk Modemuseum dat zondag 13 september 2015 van start ging.

datum
10/09/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.