Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Sociale media, met name Instagram, hebben de wijze waarop ontwerpers en kunstenaars hun werk onder de aandacht van het publiek brengen fundamenteel veranderd. Het publiek komt nu vaak via het beeldscherm in aanraking met de objecten en beelden. Maar de esthetische protocollen van deze platforms – met de zichtbare laag van filters en bewerkingstools voor gebruikers, de verborgen laag van algoritmische, visuele verwerking en de economische laag van commodificatie en dataverzameling – oefenen ook invloed uit op de artistieke productie in de materiële wereld, die zij claimen alleen maar weer te geven. Hoe vertalen creatieve agency, materialiteit, kadering en de politieke en economische aspecten van kunst- en designconsumptie zich naar de genetwerkte digitale platforms? En bieden zij mogelijkheden voor ‘embedded’ kritiek?

Ontwerper Floriane Misslin opent de avond met een live Instagram-demonstratie. Ze zal daarbij ingaan op de semiotiek en representatiemethodes van gebruikersgroepen op Instagram.

De rol van Instagram als plek en middel voor het (re)produceren en verspreiden van artistieke en culturele uitingen, wordt vervolgens door kunstcriticus Steyn Bergs kritisch onder de loep genomen. Hij gaat zowel in op de tijdelijke en (non-)visuele vormen die inherent zijn aan het platform, als op de regels omtrent (intellectueel) eigendom die er gelden. Volgens hem draait het bij Instagram meer om de commodificatie van menselijke aandacht, dan om het beeld zelf.

Bij Michel Poldervaart is juist sprake van een complexe en onomkeerbare verwevenheid van creatieve uiting en zelfrepresentatie. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen (en nieuwe mogelijkheden) voor de positie van de hedendaagse ontwerper of kunstenaar als cultureel representant.

Steyn Bergs

Steyn Bergs is kunstcriticus en onderzoeker. Momenteel werkt hij aan de VU in Amsterdam aan een promotieonderzoek naar commodificatie, waarde en reproductie bij digitale kunstwerken. Bergs is co-hoofdredacteur van Kunstlicht, een tijdschrift voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur.

Floriane Misslin

Om haar praktijk te verdiepen studeerde Floriane Misslin, opgeleid als modeontwerper, aan de Design Academy Eindhoven. Ze onderzoekt identiteitsvraagstukken door empirisch onderzoek te combineren met visuele strategieën, vanuit het perspectief van de sociale theorie. Dit najaar begint Misslin aan een masteropleiding Visuele Sociologie aan Goldsmiths College (University of London), om verder te studeren op de manier waarop het lichaam in de media wordt afgebeeld en het distilleren van de taal van beelden.

Michel Poldervaart

Michel Poldervaart is een Rotterdamse kunstenaar met een speciale interesse in modeontwerp en installatie kunst. Hij is artistiek directeur bij ANSH46 en geeft bedrijfsadvies op projectbasis voor ontwerpers en kunstenaars.

Design Dialogues

Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.

datum
21/09/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Leren preserveren 15.00 - 17.00

Instagram workshop 16:30 - 18:30

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture 17:30-19:00

Night Shift: Wie komen er (niet) naar onze musea? 19:00 - 21:00

Museum open tot 21:00 uur (gratis toegang vanaf 17:00)

The New Haberdashery open tot 21:00

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.