Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In deze lezing en preview legt architectuurtheoreticus Mark Wigley de verregaande verstrengeling van technologie en mens bloot, in de context van de door hem samengestelde tentoonstelling The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017. Deze tentoonstelling, die op 3 maart 2018 opent in Het Nieuwe Instituut, komt voort uit de tiende Premsela-lezing over The Architecture of Radio die Wigley in 2014 gaf.

datum
01/03/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00 - 19:30 Thursday Bite

21:00 - 22:30 Tentoonstelling Preview

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Mark Wigley legt in zijn lezing - en in de tentoonstelling – een relatie tussen insecten, die in het bezit zijn van antennes waarmee ze met de wereld en met elkaar communiceren, en de moderne mens, die sinds de uitvinding van de radioantenne aan het einde van de negentiende eeuw in feite ook een insect is geworden. Tegenwoordig hebben wij mensen zelf voelsprieten die een integraal onderdeel van ons lichaam en onze hersenen zijn geworden – iets waar we, volgens Wigley, nog niet optimaal mee omgaan.

Antennes zitten in de smartphones in ieders binnenzak, in elke kamer, gebouw, straat, voertuig, vis, vogel, drone en product in de supermarkt. We zwemmen permanent in een complete, onderling verbonden ecologie van antennes, van de diepte van ons darmkanaal tot de interstellaire ruimte. En wat is er ondertussen met de architectuur gebeurd?

Antennes destabiliseren de architectuur. Ze herontwerpen de architectuur. Een antenne kan elk gebouw waarop het is bevestigd figuurlijk in het niet doen vallen, omdat een antenne een mate van communicatie en beschutting biedt waarvan architecten alleen maar kunnen dromen. Aan de andere kant kan een antenne het meest bescheiden gebouw enorm opwaarderen. Een eenvoudige schuur kan door de toevoeging van een dun draadje dat het gebouw verbindt met een onzichtbare wereld van signalen een rol spelen bij interplanetaire gedachtewisselingen.

Deze lezing verkent de afgelopen 130 jaar van antenne-architectuur, waarin architecten weigerden ​​te wijken en zich bezig hielden met dat dunste, minst zichtbare deel van een gebouw dat feitelijk het grootste effect heeft op de architectuur – de ongehoorzame architectuur achter de architectuur.

The Human Insect is ontworpen door Andrés Jaque, oprichter van Office for Political Innovation. Deze tentoonstelling is onderdeel van het programma Dissident Gardens dat voor het publiek geopend wordt op zaterdag 3 maart 2018.

Mark Wigley

Mark Wigley is hoogleraar in de architectuur en voormalig decaan van de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation van de universiteit van Columbia. Als historicus en theoreticus verkent hij het snijpunt van de architectuur, kunst, filosofie, cultuur en technologie. In 2016 was hij curator van de Istanbul Design Biennale, samen met Beatriz Colomina waarmee hij ook zijn meest recente boek Are We Human? – Notes on an Archaeology of Design (Zürich: Lars Müller, 2016) schreef. Eerdere boeken van zijn hand zijn: Derrida’s Haunt: The Architecture of Deconstruction; Constant's New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire en Buckminster Fuller Inc. – Architecture in the Age of Radio. In maart 2018 verschijnt Cutting Matta-Clark: The Anarchitecture Investigation (Zürich: Lars Müller, 2018).

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.