Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De visie op Het Nieuwe Instituut en het park als Zoöp is ontwikkeld tijdens het Zoönomisch Curriculum. Deelnemers aan het curriculum zullen hun visie Zoöp Museumpark presenteren en de keuzes in de plannen bespreken. Diverse experts en aandeelhouders worden uitgenodigd om te reageren vanuit hun verschillende expertises en rollen bij de ontwikkeling van het Museumpark. Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut) initieerde het Zoöp-project en zal het Zoöp-model introduceren en het gebruik van de Zoönomische methode in het benaderen van een plek als Zoöp toelichten.

De avond wordt afgesloten met een collectieve discussie over administratieve, culturele en systematische kwesties die op het spel staan, en over het potentieel van het zoöp-model om een ​​cruciale rol te spelen in het bieden van een realistisch, direct en stimulerend kader voor het aanzetten tot verandering.

 

Pierre Oskam

Pierre Oskam is een landschapsontwerper, onderzoeker en docent. Hij geeft les in architectuur en landschapsstedenbouw aan de Technische Universiteit Delft en verdedigd binnenkort zijn PhD onderzoek aan de Universiteit van Aveiro, Portugal. Met zijn ontwerppraktijk slaat hij een brug tussen architectuur, eco-filosofie en meer dan menselijke participatie in de gebouwde omgeving. Pierre ziet design, kunst en technologie als portalen naar vernieuwde perceptie en zorg voor de (onzichtbare) ander, en het zien 'nieuwe wildernis' als normaal onderdeel van het leven in de stad.

Klaas Kuitenbrouwer

Klaas Kuitenbrouwer is senior onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut. Klaas, opgeleid als historicus, onderzoekt onderwerpen op het snijvlak van cultuur, technologie en ecologie bij Het Nieuwe Instituut en ontwikkelt, beheert en modereert programma's en evenementen op deze gebieden. Klaas heeft het Zoöp-project geïnitieerd.

Kees Moeliker

De Rotterdamse bioloog Kees Moeliker (1960) schrijft en spreekt over natuurlijke historie, met name over vogels, natuur in de stad, opmerkelijk diergedrag, en wetenschap-met-een-lach. Hij is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en European Bureau Chief van het wetenschappelijke humor tijdschrift Annals of Improbable Research.

ZUS architects

Opgericht in 2001 door Elma van Boxel en Kristian Koreman vormt ZUS [Zones Urbaines Sensibles] een interdisciplinair ontwerpbureau voor stad en landschap. Met een internationaal team werkt ZUS aan gevraagd en ongevraagd ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp.

Tanja Lina

Als stadsbewoner hecht Tanja grote waarde aan natuur in de stad. Opgeleid als architect gebruikt ze haar capaciteiten dan ook voornamelijk om stedelijke ruimte te transformeren naar duurzame en milieuvriendelijke plekken. Plekken waar bewoners bij betrokken zijn en zich bewust zijn van de waarde van biodiversiteit in de stad. Daarbij heeft ze een fascinatie voor drijvende tuinen en schreef ze hier een boek over.

Zoöp

Zoöp is de titel van een organisatiemodel voor samenwerking tussen mensen en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt. Het Zoöp-model wil een praktisch antwoord formuleren op de vraag hoe de wereld op lange termijn leefbaar kan worden gemaakt voor menselijk en niet-menselijk leven. Lees meer over Zoöp
datum
17/06/2021
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Online Zoom-event | Sluit hier aan

toegang

Gratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.