Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Wat betekent het om als organisatie een zoöp te worden? Een zoöp is een unieke organisatievorm die de stemmen en belangen van niet-menselijk leven meeneemt in haar organisatorische beslissingen. Zo stelt ze organisaties in staat om bij te dragen aan ecologische regeneratie. Een organisatie verandert in een zoöp door een zoönomische stichting, die niet-menselijk leven vertegenwoordigt, op te nemen in haar bestuur. Klaas Kuitenbrouwer initieerde het project bij Het Nieuwe Instituut en zal meer vertellen over het fungeren van een zoöp als organisatiemodel. Deze avond vormt ook de kick-off van het Zoönomisch Curriculum.

Het Zoönomisch Curriculum is bedoeld voor deelnemers die geïnteresseerd zijn in het starten van een eigen zoöp of die actief lid willen worden van een Zoönomische Stichting. Het programma is ontwikkeld rond de Zoönomische Methode en traint de deelnemers in het proces van het starten en ontwikkelen van een zoöp. Je kan ook als toeschouwer aan het programma deelnemen via de livestream.

Anne van Leeuwen

Anne van Leeuwen (1987) studeerde kunstgeschiedenis, cultuuranalyse en biologie. Zij is mede-initiatiefnemer van een regeneratieve boerderij genaamd Bodemzicht pal naast Nijmegen. De boerderij wil een realistisch circulair alternatief bieden voor de huidige landbouw en een lange termijn toekomst creëren voor boeren in Nederland.

Jane da Mosto

Jane da Mosto is milieuwetenschapper en adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en de ecologie van waterrijke gebieden. Sinds 2012 zet ze zich volledig in om de toekomst van Venetië en voor Venetianen te veranderen als medeoprichter van We are here Venice, een ngo die gespecialiseerd is in het gebruik van de beste academische onderzoeken en methodologieën om de uitdagingen van Venetië aan te gaan. Tegelijkertijd maakt We are here Venice ook gebruik van lokale kennis en netwerken om nauwkeurige informatie over de stad en de lagune te verzamelen en bevindingen en resultaten te verspreiden om het publieke begrip en het internationale bewustzijn van de kwetsbare maar niet hopeloze toestand van Venetië te verbeteren. Zie de Facebook en Instagram voor meer informatie. 

Klaas Kuitenbrouwer

Klaas Kuitenbrouwer is senior onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut. Klaas, opgeleid als historicus, onderzoekt onderwerpen op het snijvlak van cultuur, technologie en ecologie bij Het Nieuwe Instituut en ontwikkelt, beheert en modereert programma's en evenementen op deze gebieden. Klaas heeft het Zoöp-project geïnitieerd.

Matthijs ten Berge

Matthijs ten Berge is mede-oprichter van Sumowala, een vernieuwend natuurrecreatiebedrijf van Space & Matter en Groundforce Studio. Sumowala (Sun-Moon-Water-Land) is een sociale onderneming die mensen in de nabijheid van steden intensieve natuurervaringen biedt. Sumowala ontwikkelt nieuwe natuurgebieden waar maximaal 5% van de grond gebruikt wordt voor kleinschalige recreatieve verblijfsplekken. Sumowala heeft circulariteit en inclusie als leidende principes, en heeft een grote ambitie: duizenden hectares nieuwe natuur en een bloeiend netwerk van kleinschalige verblijfsplekken, altijd dichtbij steden, verspreid over Europa

Roberta Jurcic

Roberta Jurcic werkt als architect in Brandlhuber + studio in Berlijn en geeft les aan de Design Studio Brandlhuber aan de ETH, Zürich. Samen met ontwerpstudio Brandlhuber + werkt ze aan het gebouw van Maüsebunker, een voormalig proefdierlaboratorium in Berlijn. Mäusebunker overleefde de bijna onvermijdelijke sloop dankzij de bundeling van krachten van architecten, politici en burgers. Nu het gebouw een tweede kans heeft gekregen, is de vraag: wat is de toekomst van Mäusebunker? In zijn tweede leven wil Mausebunker een plek zijn voor samenwonen met meerdere soorten.

datum
29/04/2021
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Deelnemers ontvangen een link naar het online event. Registreer hier.

toegang

Gratis Registratie verplicht

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.