Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw heeft de maatschappelijke opdracht waardevolle architectuurarchieven te bewaren en raadpleegbaar te houden. Dankzij de snelle computerisering en de even snelle ontwikkeling van het internet worden nu digitale bronnen verzameld in hoeveelheden waar nooit eerder op is geanticipeerd. Dit vergt een nieuwe werkwijze waarbij digitale kunstenaars en ontwerpers belangrijke inspiratoren zijn. Een tweeluik met kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp.

datum
06/07/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

Pop-in expo: George Ta Aki? van Pink Pony Express

Live muziek: Liberati Quartet 17:30 - 19:30

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

 

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Mede als gevolg van de enorme hoeveelheden beschikbare data op basis van steeds weer nieuwe formats zijn behoud en ontsluiting van digitaal archiefmateriaal zeer complex. Hoe kunnen websites, blogs, Twitterdiscussies en AutoCAD-bestanden het beste bewaard worden? Welke mogelijkheden biedt de digitalisering voor betere toegankelijkheid en nieuwe vormen van gebruik? Dit vergt een volstrekt nieuwe benadering ten opzichte van de vertrouwde werkwijze ontwikkeld voor fysieke bronnen. Ook roept het nieuwe vragen op over zaken als betrouwbaarheid en intellectueel eigendom. Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw staat voor een grote uitdaging en moet keuzes maken.

Tijdens deze Thursday Night maakt Het Nieuwe Instituut een uitstapje buiten de architectuurcollectie en nodigt kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp uit om hun visie en ervaring ten aanzien van het digitale archief te delen. Rozendaal zal dit doen aan de hand van zijn eigen digitalekunstarchief, Jan Willem Tulp vanuit zijn expertise om met visualisaties digitale én fysieke archieven beter toegankelijk te maken.

Rafaël Rozendaal

Rafaël Rozendaal is beeldend kunstenaar. Het internet is zijn canvas en zijn websites trekken meer dan 50 miljoen unieke bezoekers per jaar. Zijn kunstpraktijk bestaat daarnaast uit installaties, lenticulars, lezingen en haiku’s. Hij was een van de eerste kunstenaars die een website als kunstobject aan een verzamelaar verkocht. Rozendaal richtte tevens het open source tentoonstellingsconcept BYOB (Bring Your Own Beamer) op. Hij is curator van de tentoonstelling Sleep Mode. The Art of the Screensaver, te zien bij Het Nieuwe Instituut.

Bekijk ook de film van een browsing sessie door alle websites van Rafaël Rozendaal geproduceerd door LIMA als referentie voor de toekomstige restauratie van zijn archief.

Jan Willem Tulp

Jan Willem Tulp is data experience designer en maakt maatwerk datavisualisaties voor klanten als Scientific American, Nature, World Economic Forum, Philips en Schiphol Airport. In 2011 richtte hij zijn eigen studio op: TULP Interactive. In opdracht van Het Nieuwe Instituut werkt hij aan een datavisualisatie van de metadata van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Lees ook het artikel De toekomst van digitale duurzaamheid op ArchiNed.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.