Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bot Club verkent de mogelijkheden van Garry Kasparovs’ centaur model als metafoor voor gezonde werkrelaties tussen mensen en artificiële intelligenties. Mens-AI relaties zijn gecompliceerd en vaak zondermeer disfunctioneel. Ze worden begrepen langs vele tegenstrijdige mythologieën, allemaal gevormd rond hun eigen zorgen en ondersteund door hun eigen feiten. Bot Club probeert de mythes, de technologie en de politiek van de relaties tussen mensen en artificiële intelligenties dichter bij elkaar te brengen, vanuit een positie van wederzijds respect, maar niet blind voor elkaars tekortkomingen.

datum
26/03/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit programma is geannuleerd

Er zijn gefundeerde maar ook bijgelovige angsten voor menselijke overbodigheid in bepaalde domeinen van de samenleving. Er zijn gerechtvaardigde maar ook geheel uit de lucht gegrepen verwachtingen over de precieze waarnemingen die AI’s kunnen doen.  Een korte samenvatting van hoofdlijnen in het publieke debat over AI: Mensen kunnen AI’s niet vertrouwen: ze versterken menselijke vooroordelen en vergissingen die verstopt zitten in de datasets waarmee AI’s worden getraind. AI’s zijn uiterst betrouwbaar. Ze kunnen onmenselijk goed worden in precieze cognitieve taken als het winnen van een potje go, of het herkennen van vroege tekenen van tumoren op röntgenfoto’s. AI’s kunnen geniale kunstenaars zijn, maar kunnen helaas zelf geen artistieke ervaringen hebben. AI’s zijn bizarre breinen wiens waarneming niet beperkt hoeft te worden door menselijke categorieën. AI’s zijn ongelofelijk dom. Ze kunnen het verschil niet zien tussen een vrachtwagen en een stuk hemel, ze herkennen sneeuwscooters in een landschap met alleen rotsen, bomen en sneeuw, en zien nog regelmatig een kat aan voor een mens.

Recommender systems

Een vroeg, veelbelovend voorstel voor de normalisering van mens-AI’s relaties kwam van schaakkampioen Garry Kasparov nadat hij zijn partij had verloren van de AI Deep Blue in 1997 – het moment waarop voor het eerst een AI publiekelijk een mens versloeg op een terrein dat werd beschouwd als een hoogtepunt van menselijk vermogen.

Na zijn nederlaag ontdekte Kasparov dat een menselijke schaakgrootmeester die werd ondersteund door een AI het altijd won van een menselijke grootmeester of een AI in hun eentje, en hij ontwikkelde ‘centaur schaak’. Dit wordt altijd gespeeld door twee teams die beide bestaan uit een mens geassisteerd door een AI.

In feite werkt de AI hier als een recommender system (een aanbevelingssysteem) net als in Spotify, Netflix of bol.com. De centaur is een metafoor voor een mens-AI relatie waarin de AI het benenwerk doet van het uitzoeken van alle mogelijke zetten en het selecteren van de mogelijk geschikte, en de mens de rol van het hoofd heeft dat de uiteindelijke keuzes maakt.  Is dit een model voor functionerende mens-AI relaties? Wat zou nodig zijn voor mensen en AI’s om elkaar te kunnen vertrouwen in dat soort relaties? Is de centaur wel een geschikte metafoor voor deze relatie? 

Bot Club 

Bot Club is een terugkerend programma over algoritmische cultuur, een van de langlopende onderzoeksprojecten van de afdeling R&D van Het Nieuwe Instituut. Bot Club werpt een kritische blik op een wereld waarin bots, computerprogramma's en generatieve processen het werk doen, en maakt het podium voor ze vrij. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.