Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Geological Filmmaking staat de relatie tussen film en geologie centraal—we kijken daarbij verder dan formele, materiele en temporele dimensies—en we bespreken kwesties omtrent de representatie en perceptie van de ecologische crisis. Vanuit het perspectief van geologie en film verkennen we bovendien de uitwisseling tussen menselijke en niet-menselijke processen, die op geheel eigen spatio-temporele schaalniveaus plaatsvinden, maar desalniettemin met elkaar verweven zijn.

Filmmaker Sasha Litvintseva behandelt deze vragen aan de hand van een presentatie en twee films waarin het geologische fenomeen sinkholes en het geologische materiaal asbest centraal staan. De film Salarium (2017) gaat over de sinkholes aan de kust van de Dode Zee, die zijn ontstaan omdat de hydrogeologische cycli in het gebied instabiel geworden zijn. De film bekijkt hoe filmbeelden, met hun diepte en dimensionaliteit, kunnen helpen bij het weergeven van omgevingen, in het bijzonder van wat zich onder het zichtbare oppervlak afspeelt. Met de film Asbestos (2016) onderzoekt Litvintseva zowel het onzichtbare, giftige materiaal, als de niet-lineaire industriële geschiedenis van asbest, en experimenteert met het in beeld brengen van een ​​onzichtbare en latente atmosferische dreiging: een uitdaging die tekenend is voor de visuele cultuur van het Antropoceen.

Sasha Litvintseva

Sasha Litvintseva is een kunstenaar, filmmaker en schrijver. Haar werk bevindt zich op het onzekere grensvlak tussen het waarneembare en het overdraagbare, tussen organisme en omgeving, entropie en kwantificering. Haar werk wordt over de hele wereld tentoongesteld, onder meer in solopresentaties in het Institute of Contemporary Art, Londen; de Berlinische Galerie en het Modern Art Museum Berlin, Berlijn. Ook werd haar werk vertoond op filmfestivals zoals Berlinale, Rotterdam, Courtisane, Cinema Du Reel, RIDM en Alchemy, en in groepstentoonstellingen in het Moscow Museum of Modern Art en Sonic Acts. Sasha Litvintseva is docent Film Theory and Practice aan de Queen Mary University in Londen en bezit een PhD in Media, Communications and Cultural Studies van Goldsmiths.

Matter

In de reeks Matter staat de relatie tussen ontwerppraktijk en materie centraal. Het brengt ontwerpers en andere beoefenaars bijeen om niet-menselijke relaties met materialiteit die niet op uitbuiting berusten in beeld te brengen. Door te kijken naar globale cartografieën van materie—van moleculen tot zeldzame aardelementen—, regelgeving op het gebied van onzichtbare materiaalstromen, en de capaciteit van materie om zelf te handelen; belicht deze reeks het feit dat de ontwerppraktijk impliciet onderdeel uitmaakt van allerlei techno-politieke systemen, en stelt het de vraag hoe we in plaats daarvan alternatieve waarde- en uitwisselingssystemen voorop kunnen stellen.

Dit evenement is onderdeel van een uitgebreid programma in samenwerking met FIBER (Cartographies of the Vanishing Now) dat verkent hoe de aanhoudende ecologische crisis in film- en videocultuur wordt verbeeld. Dit is het eerste evenement in een reeks collectieve gesprekken over ecologische verbeeldingen en audiovisuele methoden met als doel onze blik op de veranderende aarde te verruimen.

Kaartjes voor dit evenement zijn de hele avond geldig. Je kunt eerder op de avond ook het evenement For the Record: Rendering Climate bijwonen, dat om 19.00 uur van start gaat.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

datum
19/12/2019
tijd
21:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.