Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Designing for Precarious Citizens is een research-by-design project van Future Makers, het expertise-centrum van Artez dat onderzoeks- en innovatieprojecten initieert die een bijdrage leveren aan een veerkrachtige, duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Startpunt van dit project is het werk van de Nederlandse architect Johan Niegeman, één van de weinige Nederlandse docenten aan het Bauhaus die, samen met Mart Stam, verschillende sociale woningbouwprojecten in de Sovjet-Unie heeft ontworpen. Niegeman streefde naar betere huisvesting voor de massa, die onder slechte omstandigheden leefde. Hij was ervan overtuigd dat ontwerpers zich altijd moesten inzetten voor de meest precaire groepen in de samenleving en dat met de meest geavanceerde technieken moesten doen.

datum
18/04/2019
tijd
19:30 – 21:30
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

In het project Designing for Precarious Citizens vertalen drie hedendaagse ontwerpers Niegeman’s ideeën naar de hedendaagse samenleving. Kunstenaar Giuditta Vendrame, interaction designer Klasien van de Zandschulp en speculatief designer Frank Kolkman ontwikkelden elk een installatie gericht op drie verschillende precaire groepen. Alle drie de ontwerpers hebben een verschillende benadering gekozen. Kolkman onderzocht de gevolgen van de platform-economie voor huurders van sociale huurwoningen. Van de Zandschulp onderzocht hoe we zelf steeds meer tot een precaire groep behoren met de groeiende automatisering van ons eigen huis. En ten slotte keek Vendrame naar de onzekerheid van mensen die op het water wonen als een onstabiele grond voor levensomstandigheden in relatie tot burgerschap. De drie installaties verhouden zich op verschillende manieren tot het thema, maar tonen allen de complexiteit van onzekerheid in de huidige maatschappij.

Programma

19.30 - Opening door Nishant Shah - Dean Graduate School Artez
19.40 - Openingslezing Jeroen van de Eijnde - Lectoraat Product & Interior Design
20.00 - Presentaties Frank Kolkman, Klasien van de Zandschulp en Giuditta Vendrame
21.00 - 21.30 Reflecties op het project en onderwerp door uitgenodigde experts

100 jaar Bauhaus

Het project komt voort uit de 100 jaar Bauhaus-viering waar Future Maker professor Jeroen van den Eijnde aan mee werkte met een artikel in de catalogus van de tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen. In zijn artikel Bauhaus, Binnenhuis en (buiten) ruimte beschrijft Van den Eijnde de invloed van de architect, ontwerper en Bauhaus-docent Johan Niegeman op het Nederlandse kunstonderwijs, in het bijzonder op het gebied van interieurarchitectuur.

Deze avond is onderdeel van het Guest Programme van Thursday Night Live! 

De resultaten van het project worden van 9 tot 21 april tentoongesteld in de Pop-in Expo van Het Nieuwe Instituut.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.