Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De modernistische ontwerpprincipes die in Westerse opleidingen de boventoon voeren, zijn sterk verbonden met aannames over objectiviteit en universaliteit. Maar de zwartepietdiscussie en de wereldwijde ophef over de Mohammedcartoons tonen aan dat dingen een stuk gecompliceerder liggen. Beelden worden in verschillende culturen zeer verschillend geïnterpreteerd. Iedere ontwerper heeft een (culturele) achtergrond en positie van waaruit hij ontwerpt, of hij zich daar nu van bewust is of niet. Wat kan 'decolonising design' in deze context betekenen? Moeten ontwerpers zich meer bewust worden van de politieke context van hun werk? En hoe kan de ontwerpcultuur meer rekening houden met verschil, zonder dat dit de creativiteit en het experiment in de weg staat?

Deze avond werden zaken in perspectief geplaatsd en het gesprek aangegaan. Internationaal werkende ontwerpers namen het voortouw en deelden hun ervaringen met cultuurverschillen en de betekenis daarvan in hun werk.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Eerder organiseerde Het Nieuwe Instituut de talkshow Designing for Diversity.

Tabita Rezaire

Tabita Rezaire, in Frankrijk geboren en woonachtig in Johannesburg, is een Guinees-Deense nieuwemediakunstenaar, intersectioneel prediker, geneeskundige, onderzoeker op het gebied van technologiepolitiek en Kemetic en Kundalini yogaleraar. Haar werk ademt de esthetiek van verzet en biedt digitale genezing van de dominantie van westerse cultuur door alternatieve perspectieven te bieden. Ze predikt een de-koloniale drie-eenheid van gezondheid, technologie en spiritualiteit om het beeldscherm te bevrijden van de witte-suprematische-patriarchale-cis-hetero-geglobaliseerde overheersing.

Rezaire is te gast binnen het Internationaal Bezoekers Programma

Ruben Pater

Onder de naam Untold Stories doet Ruben Pater visueel verslag over geopolitieke vraagstukken. Ook initieert hij projecten waarin onderzoek leidt tot beeldende verhalen voor een breed publiek. Zo zoekt hij naar nieuwe relaties tussen grafisch ontwerp en journalistiek. Zijn Drone survival guide (2013) kreeg wereldwijd aandacht als een educatief en activistisch hulpmiddel tegen militaire drones. In 2016 verscheen zijn publicatie The Politics of Design.

Shahab Zehtabchi

Shahab Zehtabchi is een product design strategist en docent. Hij is ontwerper van cross-disciplinaire platformen die de samenwerking bevorderderen tussen design en wetenschap. Bij de Haagse Hogeschool ontwikkelt hij een nieuw international industrieeldesignprogramma (IDE), dat zich richt op de verantwoordelijkheden en uitdagingen van de nieuwe generatie van wereldse designers. 

Amal Alhaag

Amal Alhaag is onafhankelijk curator, cultureel programmeur en radio host met belangstelling voor tegencultuur, oral history, en maatschappelijke kwesties die een wereldwijd spelen. In haar projecten combineert ze muziek en kunst met actualiteit, post-kolonialisme, digitale antropologie en alledaagse anekdotes met als doel ongemakkelijke kwesties bespreekbaar te maken.

Egbert Alejandro Martina

Egbert Alejandro Martina zet zich in voor verandering en is medeoprichter van de stichting ERIF, die media-uitingen onderzoekt en antiracisme-educatie verzorgt voor een breed publiek. Hij is met name geïnteresseerd in de implicaties van wat Christina Sharpe ‘living in the wake' noemt, of in de woorden van Saidiya Hartman: ‘the afterlife of slavery'. Zijn doel is om zowel ‘het goede leven’ als het idee van Europa als 'gebied van vrijheid' ter discussie te stellen.

datum
29/09/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.