Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de eerste editie van Colonial Spectres praat researcher en filmmaker Janilda Bartolomeu met historicus Caroline Drieënhuizen, curator Amanda Pinatih en wetenschapper Robin Hartanto Honggare. Zij gaan in gesprek over de geschiedenis van objectverzamelingen tijdens en na het Nederlandse koloniale bewind in voormalig Nederlands-Indië (nu Indonesië). Hoe zijn deze praktijken van invloed geweest op de Nederlandse identiteit? Deze bijeenkomst heeft tot doel verschillende perspectieven creëren op ‘bespookte’ objecten in Nederlandse interieurs, zoals musea, restaurants en woningen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Uitgangspunt van Colonial Spectres is de speculatie dat de koloniale elite vanuit voormalig Nederlands-Indië bespookte objecten zou hebben meegebracht naar Nederland, in combinatie met een ‘close reading’ van Louis Couperus’ roman De Stille Kracht uit 1900. Het doel van deze driedelige serie is om een culturele lezing te ontwikkelen van de ‘spectres’ (geesten), die in concrete vorm en als herinneringen verweven zijn met lichamen, materiële ruimten en objecten in Indonesië en Nederland. Deze thema’s worden vanuit het perspectief van objectverzamelingen, ‘spectral tropicalism’, pre-koloniale folklore en het begin 20e eeuwse occultisme bevraagd. In dit programma staan de koloniale geesten in het middelpunt en zetten ze aan tot de-koloniale perspectieven.

datum
25/11/2021
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Online event | Sluit aan op Zoom

toegang

Gratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.