Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een gesprek waarin Adrian Lahoud, Decaan van de School of Architecture aan de Royal College of Art, en de Soedanese diplomaat Lumumba Di-Aping reflecteren op Lahouds onderzoek ‘Climate Crimes’. 

datum
21/03/2019
tijd
20:00 – 22:00
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Climate Crimes 

Het onderzoek bouwt voort op een evenement dat plaatsvond tijdens de VN-klimaatconferentie in 2009, waar Di-Aping betoogde dat industrialisatie in de noordelijke helft van de wereld leidt tot 'klimaatgenocide' in Afrika. Dit resulteerde in een grote, meeslepende video-installatie, onderdeel van de tentoonstelling The Future starts Here (2018) in het V&A. Het project verkent de complexe relatie tussen luchtverontreiniging en de migratie van vluchtelingen, en laat zien hoe atmosferische deeltjes, afkomstig uit de rijke landen in het noorden van de wereld (onder meer Europa, VS en China), het Zuiden beïnvloeden, en daarmee bijdragen aan woestijnvorming en migratie.

Adrian Lahoud

Adrian Lahoud is Decaan van de School of Architecture aan de Royal College of Art. Lahoud maakt deel uit van het Anthropocene-curriculum, een experimenteel pedagogisch project opgezet door Haus der Kulturen der Welt, waarin wetenschappers, kunstenaars, architecten, activisten en academici uit verschillende kennisvelden de praktische en filosofische gevolgen van  klimaatverandering en grootschalige, ecologische transformatie verkennen. In de volgende editie van het curriculum staat het concept ‘technosfeer’ centraal. Er wordt specifiek aandacht besteed aan de ruimtelijke en technologische gevolgen van technologische kwantificatiesystemen, bijvoorbeeld de rol van klimaatmodellen binnen klimaatpolitiek of systemen voor de classificatie van natuurlijke hulpbronnen en de rol die zulke systemen kunnen spelen in geschillen omtrent indigenous rights.

Lumumba Di-Aping

Lumumba Di-Aping bekleedt de rang van Ambassadeur en dient sinds 2008 in de Soedan-Missie van de Verenigde Naties. Hij is hoofdonderhandelaar op het gebied van financiële en economische kwesties. In december 2009, tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering in Kopenhagen, vertegenwoordigde Lumumba Di-Aping ontwikkelingslanden als voorzitter van de Group of 77 en China. Hij is lid van de Bevrijdingsraad van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (National Liberation Council of the Sudan People’s Liberation Movement), een groep die bijdroeg aan de beëindiging van een 20-jaar durende burgeroorlog toen zij in 2005 de brede vredesovereenkomst (Comprehensive Peace Agreement) ondertekende.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij het gezamenlijk lezen van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn de tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Become a Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.