Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 20 april 2017 sprak Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing was onderdeel van de Games for Cities Conference.

Citygames verschijnen steeds vaker in het werkdomein van beleidsmakers, stedenbouwkundigen, smart city-experts en architecten. In deze lezing verkende Pedercini de vele verbindingen tussen games en het leven in de stad. Hij zocht bovendien -in beide velden- naar overeenkomsten in de manieren waarop systemen en regels ons gedrag besturen, en hoe zij constant onderhandelen met bewegingen die zich buiten ons om plaatsvinden. Pedercini besprak zijn laatste spel, Nova Alea  - de eerste in een reeks games met de stad als thema - en zijn motivatie achter het ontwerp. In dit spel wordt gentrificatie als een structureel systeem van uitsluiting opgevat en vormen de spelers zelf onderdeel van dit proces. Pedercini’s games zijn kritisch en confronteren spelers met hedendaagse vraagstukken. Wanneer het spel eenmaal is gespeeld, zal de achterliggende boodschap niet snel worden vergeten. De avond werd gemodereerd door Michiel de Lange.

Paolo Pedercini

Paolo Pedercini is een gamedesigner die maatschappelijke kritiek levert middels schijnbaar simpele videogames, waarin hij digitale storytelling en game-mechanismen verbindt met de discursieve genres van satire en propaganda. Hij geeft les in mediaproductie en gamedesign aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania (VS). Hij is de oprichter van Molleindustria (sinds 2003), een project dat bestaande videogames toe-eigent om producten te maken die de grenzen van gaming opzoeken.

Michiel de Lange

Michiel de Lange (1976) is Universitair Docent in New Media Studies aan de Universiteit Utrecht; medeoprichter van The Mobile City, een platform voor onderzoek naar new media en de stad; adviseur e-cultuur bij het Mediafonds; en werkt als onderzoeker op het gebied van (mobiele) media, stad en stedelijke cultuur, identiteit en gaming.

Games for Cities Conference

Deze Thursday Night lezing was onderdeel uit van de Games for Cities Conference. De conferentie, georganiseerd door Play the City en partners, vond plaats op 20 en 21 april in Het Nieuwe Instituut. De conferentie bracht Nederlandse citygaming-praktijken in contact met internationale best practice. Met scherpe keynote-lezingen over hoe citygaming de toekomst vormt van onze steden, en tal van citygaming-sessies.

datum
20/04/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.