Citygames verschijnen steeds vaker in het werkdomein van beleidsmakers, stedenbouwkundigen, smart city-experts en architecten. In deze lezing verkent Pedercini de vele verbindingen tussen games en het leven in de stad. Hij zoekt bovendien -in beide velden- naar overeenkomsten in de manieren waarop systemen en regels ons gedrag besturen, en hoe zij constant onderhandelen met bewegingen die zich buiten ons om plaatsvinden. Pedercini zal zijn laatste spel, Nova Alea, bespreken -de eerste in een reeks games met de stad als thema- en zijn motivatie achter het ontwerp. In dit spel wordt gentrificatie als een structureel systeem van uitsluiting opgevat en vormen de spelers zelf onderdeel van dit proces. Pedercini’s games zijn kritisch en confronteren spelers met hedendaagse vraagstukken. Wanneer het spel eenmaal is gespeeld, zal de achterliggende boodschap niet snel worden vergeten.

De avond wordt gemodereerd door Michiel de Lange.

datum
20/04/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Games for Cities

17:30-19:00 Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

18:30-19:30 Thursday Bite: dinner guests Ekim Tan en Adam van Heerden (Games for Cities) 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Paolo Pedercini

Paolo Pedercini is een gamedesigner die maatschappelijke kritiek levert middels schijnbaar simpele videogames, waarin hij digitale storytelling en game-mechanismen verbindt met de discursieve genres van satire en propaganda. Hij geeft les in mediaproductie en gamedesign aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania (VS). Hij is de oprichter van Molleindustria (sinds 2003), een project dat bestaande videogames toe-eigent om producten te maken die de grenzen van gaming opzoeken.

Michiel de Lange

Michiel de Lange (1976) is Universitair Docent in New Media Studies aan de Universiteit Utrecht; medeoprichter van The Mobile City, een platform voor onderzoek naar new media en de stad; adviseur e-cultuur bij het Mediafonds; en werkt als onderzoeker op het gebied van (mobiele) media, stad en stedelijke cultuur, identiteit en gaming.

Games for Cities Conference

Deze Thursday Night lezing maakt deel uit van de Games for Cities Conference. De conferentie, georganiseerd door Play the City en partners, vindt plaats op 20 en 21 april in Het Nieuwe Instituut. De conferentie brengt Nederlandse citygaming-praktijken in contact met internationale best practice. Met scherpe keynote-lezingen over hoe citygaming de toekomst vormt van onze steden, en tal van citygaming-sessies.

Lecture

In de lezingenserie van Het Nieuwe Instituut staat een diverse groep sprekers op het podium. Het startpunt van de reeks is een trans-disciplinaire houding, waaruit blijkt dat de architecten in de veranderende wereld van vandaag te allen tijde veelzijdig zijn. Door hun kennis en persoonlijke fascinaties te delen, geven ze bruikbare perspectieven waarmee we de overvloed aan informatie kunnen navigeren en signaal van ruis leren onderscheiden. Zij inspireren, reflecteren en geven brandstof voor discussies. Tegelijkertijd reflecteren zij op hun eigen discipline en de manieren waarop die verandert. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.