Bots schrijven boeken, weerberichten, verslagen van sportwedstrijden en lemma’s in Wikipedia. Veel twittergebruikers zijn Bot. Andere algoritmische agenten toveren zelfstandig gamewerelden tevoorschijn, maken dance tracks of filmscripts en redigeren stromen van al dan niet op feiten berustend nieuws. Ze komen met werkende ontwerpoplossingen die voor mensen onnavolgbaar zijn en zijn in de meeste denksporten door mensen niet meer te verslaan.

Lange tijd traden bots zelden op de voorgrond en werkten ze in het verborgene. De Bot Club brengt daar verandering in en nodigt ze uit op het podium. Hoe zit de nieuwe samenleving van mens en bot in elkaar? 

Matthew Plummer-Fernandez

Matthew Plummer-Fernandez is een Brits-Colombiaanse mediakunstenaar die alledaagse verwikkelingen onderzoekt rondom digitale automatisering. Hij deelt zijn onderzoek op zijn veelgelezen blog algopop. In 2014 ontving hij een prijs op het festival Ars Electronica. Hij was curator van de tentoonstelling The Art of Bots in het Somerset House. Hij zal eigen werk en bots van andere makers presenteren en inzicht geven in de cultuur van en rondom bots.

Me You and the Robot

Me You and the Robot is een ontwerpsamenwerking tussen Henrique Nascimento en Erik Vlemmix. Zij onderzoeken hoe door de inzet van technologie nieuwe arbeidscondities ontstaan, waarin bestaande banen niet vervangen worden door nieuwe vormen van arbeid. In hun samenwerking verkennen ze nieuwe manieren om ons bestaan te definiëren buiten de op werk gerichte definities van het zelf. Het project bestaat uit een werkomgeving waarin algoritmes de rol van moderator spelen terwijl mensen een relevant onderwerp uit de reële wereld bespreken. Op basis van enkele regels die aan het voeren van een debat ten grondslag liggen, grijpt de robot in op het gesprek door onder meer in real-time beeldreferenties aan te bieden.

Twitter bot

Vanaf 1 maart 2017 retweet HNI Metabot een groeiende verzameling andere twitterbots. De bot is ook live te volgen op Twitter.

datum
02/03/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: White Spots

Film: Welkom op de hemelse aarde 17:00-18:00

Thursday Bite dinner guests: Matthew Plummer-Fernandez, Henrique Nascimento, Erik Vlemmix, Bregtje van der Haak and Richard Vijgen.

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.