Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Kunstenaar Hito Steyerl geeft de Benno Premsela Lezing 2016. Steyerl laat zich voor haar lezing inspireren door de tekst A Problem of Design: How to Kill People van architect George Nelson. Respondent is Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

datum
03/11/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten & vrienden of Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Night Dinner (zonder programma)€ 17,50

Nelson presenteerde zijn tekst in een educatieve tv-serie die in de jaren zestig werd uitgebracht door een Amerikaanse aluminium fabrikant. Steyerl zal met toevoeging van eigentijds materiaal een provocatief perspectief schetsen op de vervlechting van militaire macht, architectuur, design en kunst.

Lees meer over de Benno Premsela Lezing 2016.

Hito Steyerl

Hito Steyerl is een van de meest intrigerende kunstenaars van het moment. Met haar scherpzinnige films en teksten positioneert ze zichzelf in een discours dat de afzonderlijke gebieden van kunst, filosofie, ontwerp en politiek overstijgt. Ze analyseert de heersende sociale, culturele en financiële denkbeelden van het laat-kapitalistisch systeem en speculeert over de invloed van digitalisering op de maatschappij.

Steyerl woont en werkt in Berlijn en had solotentoonstellingen in onder meer het Museum of Contemporary Art, Los Angeles (2016); Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid (2015); ICA in London, Artists Space in New York en het Van Abbemuseum in Eindhoven (2014).

Floris Alkemade

Floris Alkemade is architect en stedelijk ontwerper. Hij was achttien jaar lang verbonden aan het bureau OMA van Rem Koolhaas, waarvan de laatste zeven jaar als partner. Sinds 2008 leidt Floris Alkemade zijn eigen bureau FAA met projecten in binnen- en buitenland. Met FAA werkt hij onder meer aan grootschalige architectuurprojecten in Frankrijk, waaronder de herontwikkeling van het 600 meter lange entrepotgebouw Macdonald in Parijs. Daarnaast is Floris Alkemade lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Sinds september 2015 is Floris Alkemade benoemd als Rijksbouwmeester. Hij combineert zijn rijksbouwmeesterschap met zijn werk voor zijn bureau FAA en zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night kunnen bezoekers om 18.30 uur aanschuiven bij een gezamenlijk diner met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. De maaltijd van verse, biologische producten wordt geserveerd in Het Nieuwe Café en kost € 17,50 inclusief drankjes. Reserveren voor het diner kan tot een dag van tevoren.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.