Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hoe kan de Tarot en de daarmee samenhangende waarzeggingspraktijk de manier waarop wij ons door de stad bewegen veranderen? Hoe kunnen wij de lagen van de tijd die ons in de stad omringen voelen, benaderen en weer achter ons laten? Kunnen wij de Tarot gebruiken om een nieuwe betekenis en laag te vinden in het werk van stedenbouwkundigen, architecten en kunstenaars?

datum
27/06/2019
tijd
20:00 – 23:00
taal
Engels
verder deze avond
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

In deze lezing en workshop van Adeola Enigbokan wordt de stad benaderd als een opeenstapeling van verschillende tijdlagen. Kijk naar de afbrokkelende muren in Tel Aviv; de steigerconstructies in New York; de veranderende seizoenen in de binnenhoven van Moskou; en de arbeiders die zich in elke stad een weg banen door het enorme doolhof van rioleringen, pijpleidingen en kabels onder de grond. Verwonder je over de gebouwen en hun gevels die teruggaan naar verschillende tijden. Stel je de voortdurende verandering voor, de constante afwisseling tussen bewoning en ontwerp, en de vele manieren waarop mensen, planten, dieren en (boven)natuurlijke krachten in de loop der tijd de omgeving hebben veranderd. Voel hoe de stad is opgebouwd uit verschillende tijdlagen. De stad barst van de verhalen, waar je zo tegenaan loopt, gewoon door rond te dwalen. Wie zich door een dergelijk doolhof van straten beweegt, beweegt door de tijd. Dit is de waarde van de Tarot: leren  door verschillende lagen in de tijd te reizen, door ze te herkennen en aandachtig te bestuderen.

Of het nu gaat om Marseille of Milaan, de geschiedenis en voorspellende kracht van de Tarot is verbonden met steden. Niet alleen in de stad als fysieke en geografische agglomeratie, maar ook in de zin van de stad als beschaving: een geheel van activiteiten, gewoonten en tradities met betrekking tot de “cultivering” en het “verblijven” van mensen, planten en dieren. Waarzeggingspraktijken, zoals de Tarot, combineren de beschaving met iets anders, iets dat onbenoembaar is: een mogelijke—wellicht onverwachte, verborgen of onderontwikkelde—tijd die niet ver van ons vandaan ligt.
 
Let op voor de workshop heb je een apart kaartje nodig dan voor de lezing

Programma

20:00 - 21:00 Lezing

21:00 - 21:30 Pauze

21:30 - 23:00 Workshop 

Adeola Enigbokan

Adeola Enigbokan is omgevingspsycholoog. Dr. Enigbokan onderzoekt hoe de ruimtes waarin we leven en werken onze waarden en verplichtingen als individuen en organisaties beter zouden kunnen uitdrukken. Ze promoveerde in de Psychologie aan de City University of New York en behaalde haar bachelor in de Antropologie aan de Columbia University. Dr. Enigbokan doceert momenteel Urban Sociology aan de Universiteit van Amsterdam en Architectural Design aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds 2002 bestudeert en leest ze tarotkaarten en onderzoekt verschillende vormen van waarzegging in Afrika, Amerika en Azië.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.