Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Finders Keepers organiseert Het Nieuwe Instituut een gesprek tussen architect en designcriticus Sam Jacob en architect-verzamelaar Louise Harpman over onze obsessieve en ongemakkelijke relatie met objecten en nieuwe mogelijkheden voor design. Gespreksleider is kunstenaar Hanna Mattes. Met een intermezzo van Dead Darlings, waarbij toeschouwers hun eigen collectie kunnen beginnen.

datum
08/02/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Cédric van Parys

18:00 - 19:30 Thursday Bite

18.45 - 19.15 Dwars door het Archief

20:00 - 22:00 Film: Bouwen te midden van Eenzaamheid

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Voor Finders Keepers brachten de curatoren van MacGuffin Magazine meer dan 5000 voorwerpen uit meer dan 40 verzamelingen bijeen in een ‘Grande Parade’ van alledaagse gebruiksvoorwerpen: van scheermesjes tot spijkerbroeken, en van touwen tot trappen. De uiteenlopende motieven en strategieën van de verzamelaars en het esthetisch plezier dat uit de verzamelingen spreekt brengt het – vaak verborgen – leven van de dingen aan het licht. Een wondere wereld die tegenwicht biedt aan de fixatie op innovatie en commercie die in de designwereld de boventoon voert. Een wereld waarin de mens niet per se de controle heeft en die blijk geeft van de fundamentele afhankelijkheid die onze relatie tot de dingen kenmerkt.

In een avondvullend programma zullen Sam Jacob en Louise Harpman onze veranderlijke relatie met de wereld van objecten onderzoeken. Wat betekenen spullen in het tijdperk van de materiële verzadiging? Hoe kan design een katalysator zijn voor maatschappelijke verandering en voorbij gaan aan fundamenteel-geachte waarden als ‘vernieuwing’ en ‘authenticiteit’? Hoe zouden instituties als het museum en de academie heruitgevonden kunnen worden om deze veranderlijke relatie gestand te doen.

Sam Jacob

Sam Jacob is een architect en designcriticus. Hij is eigenaar van de Sam Jacob Studio, een gemengde architectuur- en designpraktijk die gebouwen, plaatsen, objecten en strategiën ontwerpt. Jacob is Professor in de Architectuur aan de Universiteit van Illinois in Chicago en Directeur van Night School van de Architectural Association. Jacob is tevens redacteur voor Icon magazine en columnist voor Art Review en Dezeen. Voor de tentoonstelling Finders Keepers schreef Jacob een essay over collecties en het leven van objecten: Life Amongst Things.

Louise Harpman

Louise Harpman is oprichter en directeur van Louise Harpman_PROJECTS, een bureau dat zich op architectuur, design-onderzoek en stedenbouw richt. Haar meest recente project is zeromicro™, een prototype voor een energieneutraal gebouw opgebouwd uit kleinere wooneenheden.

Harpman is een vast faculteitslid aan New York University in Architectuur, Stedenbouw en Duurzaamheid. Haar verzameling koffiedeksels is te zien in de tentoonstelling Finders Keepers. Een boek over de collectie (in samenwerking met mede-eigenaar Scott Specht) wordt in maart 2018 uitgebracht. Eerste exemplaren van het boek zullen worden verkocht na de lezing. Harpman: "Net als een huis of een auto zegt ook zo’n bescheiden object als een plastic koffiedeksel iets over wat wij als cultuur als vooruitgang beschouwen." 

Bekijk de video Peel, Pucker, Pinch, or Puncture? waarin Louise Harpman over haar verzameling vertelt.

NAi Boekverkopers heeft het boek Coffee lids: peel, pinch, pucker, puncture (door Louise Harpman en Scott Specht) in voorkoop via hun website.

Hanna Mattes

Hanna Mattes is kunstenaar en werd geboren in Munchen. Ze studeerde Autonome Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en Taalkunde aan de Freie Universität zu Berlin. Haar recente solo tentoonstellingen: Hanna Mattes: Searching for the Cold Spot, Belmacz, London (2017), Encounters, ACF –Amsterdam Centre for Photography (2013), Match #1 – Hollywood, Ein Abend in Neukölln, Gallery Team Titanic, Berlin (2012). Recente groepstentoonstellingen: Collectivism - Collectives and their quest for value, Foam, Amsterdam, On the Distant Horizon, BLAM, Los Angeles, InterKontinental, Belmacz, London (2016), Light / Colours, Huis Marseille – Museum for Photography, Amsterdam (2013), Kleider machen Leute, Galerie im Saalbau, Berlin (2012) en Circus TM, Belmacz Gallery, London (2014). Residentie La Wayaka Current - Desert, Atakama Desert, Chile (2017). Hanna woont en werkt in Berlijn en Amsterdam.

Dead Darlings

Dead Darlings is een anonieme kunstveiling opgericht in Amsterdam als een platform om de complexe driehoeksverhouding tussen kunstenaar, kunstwerk en verzamelaar te onderzoeken. De veiling wordt gemodereerd door Hanna Mattes en geeft het publiek de kans om een eigen kunstverzameling te starten. 

Dwars door het archief

Voorafgaand aan dit event kunt u tussen 18.45 en 19.15 een bezoek brengen aan de archieven. In het kader van Finders Keepers laat curator Ellen Smit een aantal bijzondere collecties zien, zoals de reisschetsen van architect A. Staal, en foto's uit de verzameling van P.J.H. Cuypers, die tot de oudste uit de collectie van Het Nieuwe Instituut behoren. Toegang gratis, aanmelden via Tickets. Meer informatie

Finders Keepers

Het design en crafts magazine MacGuffin onthult als samensteller van de tentoonstelling Finders Keepers het universum van de verzamelaar en toont honderden bruiklenen uit tientallen verzamelingen. Geïnspireerd door de Turkse schrijver Orhan Pamuk, die in zijn Modest Manifesto for a Museum een pleidooi houdt voor een museum waarin het verhaal van mensen centraal staat, wordt in Finders Keepers ingegaan op de verhalen van verzamelaars en hun verhouding tot een wereld van objecten. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 11 februari 2018.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.