Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In 1970 ging het Brusselse Noordwijk tegen de vlakte om plaats te maken voor ‘Little Manhattan’, een modernistische, business-georiënteerde droom met twee World Trade Centre torens als haar kroonjuwelen. Dit project faalde en de torens stonden jarenlang grotendeels leeg, tot de eigenaar in 2017 een hernieuwde interesse kreeg in de buurt. Lietje Bauwens en Wouter De Raeve maakten deze veranderingen mee vanaf hun studio op de 25e verdieping van WTC-toren 1 en besloten zich in het debat te mengen door een film te maken met de actoren die een stem claimen in de transitie: politici, een activist, de privé-eigenaar, ontwerpers, en anderen. Met de WTC-torens als decor, maakt de film duidelijk hoe creatieve en participatieve betrokkenheid en inbreng instrumenteel zijn binnen besluitvorming en processen van gentrificatie en probeert het inspraak op een andere manier te organiseren.

In een nagesprek onder leiding van Jack Segbars, wordt onderzocht of en hoe de 'WTC-methode' bruikbaar kan zijn voor een kritische analyse van het huidige politiek-bestuurlijke klimaat dat gekenmerkt wordt door bureaucratische ongrijpbaarheid. Hoe kan er opnieuw politieke grip ontstaan op sociaal ingrijpende processen van gentrificatie en de vernietiging van leefomgevingen zoals bij de Tweebosbuurt in Rotterdam? Welke actoren dienen betrokken te zijn bij de 'herontwikkeling' van deze wijk en hoe zou een cast hiervan eruitzien? Op welke manieren kunnen we ons via kunst op een activistische manier in het stedenbouwkundig debat begeven, wat zijn de gevaren en mogelijkheden? 

datum
23/09/2021
tijd
19:00 – 20:00
taal
Nederlands, Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.