Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In deze uitvoering van Remote Reading Room leest gender- en literatuurwetenschapper Jack Halberstam voor uit het boek Wild Things: The Disorder of Desire. De voordracht op afstand wordt begeleid door een soundtrack van Ash Fure en na afloop is er een online vraag-en-antwoordsessie met de auteur.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut doet met Remote Reading Room onderzoek naar de stem, mondelinge overlevering en collectief luisteren als een bewuste lichamelijke activiteit. De 'langeafstandsleeszaal' verkent de mogelijkheden om tegenwicht te bieden aan de huidige overheersing van beeldcultuur en de toenemende druk om lichamen te kijk te zetten. Het onderzoek vindt plaats in het kader van een langlopend onderzoek naar burn-out en andere uitputting van lichamen. 

Tijdens dit event leest hoogleraar genderstudies en Engels Jack Halberstam voor uit Wild Things: The Disorder of Desire. De voordracht wordt begeleid door een soundtrack van componist en universitair hoofddocent Ash Fure.

We raden deelnemers aan om dit geluidstuk te beluisteren tijdens een wandeling. Na afloop is er een online vraag-en-antwoordsessie met Jack Halberstam (18:00 uur CEST).

Wild Things

In Wild Things schetst Halberstam een alternatieve geschiedenis van seksualiteit, aan de hand van de manieren waarop ‘wildheid’, queerness en queer lichamelijkheid in de loop van de twintigste eeuw met elkaar in verband zijn gebracht. Halberstam typeert het wilde als het ongebonden en onvoorspelbare domein waarbinnen het mogelijk is om je te verzetten tegen de kenmerkende neiging van de moderne tijd om alles te ordenen en rubriceren. Wildheid verduidelijkt hoe normatief de onderverdeling van seksualiteit is, die soort taxonomie waartegen queer praktijken en wereldbeschouwingen ageren. Halberstam beroept zich door het hele boek heen op de meest uiteenlopende teksten, tradities en denkbeelden – van zombies en de valkenjacht tot de gedichtencyclus Zong! van M. NourbeSe Philip, van Where the Wild Things Are (in het Nederlands vertaald als Max en de Maximonsters) van Maurice Sendak tot het leven en werk van de Ierse antikoloniale revolutionair en dichter Roger Casement. Zo laat de auteur zien hoe wildheid bijdraagt aan ziens- en zijnswijzen die het eenzijdige Europees-Amerikaanse idee van de mens als modern, vrij subject ontstijgen. Met Wild Things biedt Halberstam nieuwe mogelijkheden voor queer theory en voor nieuwe manieren van wild denken in bredere zin.

Jack Halberstam

Jack Halberstam is hoogleraar genderstudies en Engels aan Columbia University. Halberstam schreef verschillende boeken, waaronder Skin Shows: Gothic Horror and the Technology of Monsters (Duke UP, 1995), Female Masculinity (Duke UP, 1998), In A Queer Time and Place (NYU Press, 2005), The Queer Art of Failure (Duke UP, 2011), Gaga Feminism: Sex, Gender, and the End of Normal (Beacon Press, 2012) en een kort boek genaamd Trans*: A Quick and Quirky Account of Gender Variance (University of California Press). Het laatste werk van Halberstam is Wild Things: The Disorder of Desire (Duke UP, 2020). In 2018 ontving Halberstam de Arcus/Placesprijs van Places Journal, voor innovatie in academische kennis op het gebied van gender, seksualiteit en de gecultiveerde omgeving. Op dit moment werkt Halberstam aan een vervolg op Wild Things genaamd: The Wild Beyond: Music, Architecture and Anarchy.

Ash Fure

Ash Fure werkt op het knooppunt tussen experimentele muziek en ervaringsgerichte kunst. Door de New Yorker werd hun werk al eerder omschreven als “verbluffend origineel” en “het meest pure onderbuiktheater van het afgelopen jaar”. Fure’s omgevingsmuziek is een full body experience, waarin politieke, poëtische en erotische veelheid in geluid een sociale afrekening veroorzaakt. Ash Fure was finalist voor de Pulitzer Prize in Music in 2016, ontving een Lincoln Center Emerging Artists Award, een Guggenheim Fellowship, een Rome Prize in Music Composition, een DAAD Artists-in-Berlin Prize, een Foundation for Contemporary Arts Grant for Artists, een Fulbright Fellowship in Frankrijk, een Kranichsteiner Musikpreis en een Mellon Postdoctoral Fellowship van Columbia University. Recente noemenswaardige projecten zijn onder andere Hive Rise: for Subs and Megas (2020); een rondtrekkende performanceinstallatie in Berghain/CTM; Filament: For Trio, Orchestra and Moving Voices (2018, in commissie door het New York filharmonisch orkest); en The Force of Things (2017) een immersieve operainstallatie die worstelt met de almaar groter wordende eco-angst om ons heen. Fure heeft een doctoraat Muziekcompositie van Harvard University en is universitair hoofddocent Muziek aan Dartmouth College.

Remote Reading Room

Remote Reading Room is een lezingenreeks waarin collectief luisteren en lezen centraal staan. Een gelegenheid om de wereld, met zijn talloze talen en systemen, te ontcijferen. Oók de zaken die we zo normaal zijn gaan vinden dat we ze nauwelijks bevragen. De avonden worden geleid door een kunstenaar, onderzoeker of designer, die het publiek uitnodigt om zich over een onderwerp, tekst of beeld te buigen. Een geluidskunstenaar of muzikant begeleidt de deelnemers op een sonische reis met een soundtrack.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.