Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Who is We?, de Nederlandse bijdrage aan de Architectuurbiënnale van Venetië, bevraagt de dominante structuren en geschiedenissen die ‘onze’ manier van leven en wonen bepaald hebben en presenteert een perspectief op stedenbouw dat ‘anders’ is: vrouwelijk, van kleur, queer en multispecies. Tijdens deze Thursday Night Live! belichten we de thema's die in het paviljoen aan bod komen en tonen we een sneak peek van de presentatie.

datum
23/04/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
 
toegang

Dit programma is geannuleerd

Het Nieuwe Instituut reageert met Who is We? op de oproep van Biennalecurator Hashim Sarkis voor een ’nieuw ruimtelijk contract’ dat antwoord geeft op de vraag hoe ‘we’ kunnen samenleven. Volgens Het Nieuwe Instituut vereist een dergelijk contract specifieke kennis die bij kan dragen aan de emancipatie van gemeenschappen en ecosystemen. Deze vormen van kennis zijn echter binnen de dominante architectuurcanon gemarginaliseerd. Hoewel deze canon nog altijd de blauwdruk van onze gebouwen en steden bepaalt, is duidelijk dat de veelzijdige leefwerelden van mensen en niet-mensen onvoldoende worden ondersteund.

Who is We? pleit voor een taal die gebaseerd is op kennis van de ander en het andere; een taal die zichtbaar maakt wat onterecht ongezien blijft en die ruimte maakt voor meerstemmigheid op alle niveaus. De presentatie vertrekt vanuit het onderzoek en de praktijk van architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon. 

 

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.