Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

A transformatieve relatie

Studio Ossidiana is gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en hoe deze zich door de eeuwen heen ontwikkelt, waarbij enerzijds de mens zich aanpast aan dieren en anderzijds dieren gedomesticeerd worden. De betekenis van deze relatie gaat voor Studio Ossidiana ver voorbij de huisvesting van andere soorten. Andere diersoorten zijn voor de mens niet alleen een bron van kleding en voedsel, het zijn tevens culturele en religieuze symbolen en dragers van kennis. De verschijning van een dier kan een belofte van voorspoed zijn, of juist een voorbode van gevaar.

Tegenwoordig tracht de mens de leefomgeving van andere soorten zoveel mogelijk te controleren en in te kaderen door middel van ruimtelijke, juridische en politieke instrumenten, waarvan regelgeving en hekwerken concrete uitkomsten zijn. Studio Ossidiana presenteert in deze lezing drie schalen waarop dieren door de mens zijn geïnstitutionaliseerd en toegeëigend: de domesticerende kooi, de stedelijke dierentuin en het territoriale nationale park. Daarbij gaan ze in op de transformerende kracht van deze archetypes aan de hand van onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie.

Animal Encounters

Aan de hand van een ruimtelijke installatie van modellen, tekeningen en kabinetten herdefinieert Studio Ossidiana de kooi, de dierentuin en het nationale park: niet als ruimten om soorten in op te sluiten – voor menselijk vermaak of voor hun eigen bestwil – maar als podia voor ontmoetingen tussen mens en dier en de start van een intersoortelijke dialoog. Naast het werk van Studio Ossidiana wordt een selectie uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw tentoongesteld, die een relationeel begrip van de ontmoeting tussen mens en dier introduceert en het ecologische aspect uitbreidt naar ideeën uit de systeemtheorie.

Studio Ossidiana wordt geleid door Giovanni Bellotti en Alessandra Covini.

Animal Encounters is een vervolg op de tentoonstelling Habitat: Expanding Architecture, en onderdeel van het Total Space programma van het Jaap Bakema Study Centre, dat de kruisbestuivingen tussen architectuur, planning, antropologie en systeemtheorie onderzoekt.

datum
14/11/2019
tijd
19:00 – 21:00
taal
English
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:30 Reading Room: Screen and Screenscapes, met Francesco Casetti

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Cross Comix Festival

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.