Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De relatie die Borja legt tussen theosofie en architectuur komt voort uit de achtergrond van Huis Sonneveld. Brinkman en Van der Vlugt, de architecten van Huis Sonneveld, kwamen in contact met de theosofie door een van de directeuren van de Van Nellefabriek, Kees van der Leeuw. Hij was een actief lid van de theosofische vereniging en liet Brinkman en Van der Vlugt onder meer het vergadergebouw van de vereniging in Amsterdam ontwerpen.

Marco Pasi is gespecialiseerd in de geschiedenis van de hermetische filosofie en verwante stromingen. Hij verzorgde een lezing over de relatie tussen de theosofie en het modernisme in het kader van de interventie van de Mexicaanse architect en kunstenaar Santiago Borja in huis Sonneveld. Vervolgens gaf Borja zelf een toelichting op zijn werk. Theosoof Herman C. Vermeulen leidde het onderwerp in. Deze avond werd gemodereerd door Rianne Groen.

A Mental Image -  Blavatsky Observatory, het observatorium van Santiago Borja, is van 13 februari tot en met 22 mei 2016 te zien.

Santiago Borja 

Kunstenaar en architect Santiago Borja (1970, Mexico) werkt op het grensgebied van kunst, architectuur en antropologie. Recent maakte hij onder andere werk voor de Chicago Architecture Biennial, het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona en het VDL Research House in Los Angeles. Naast Villa Savoye, de iconische villa van Le Corbusier, plaatste hij een silovormig paviljoen gemaakt van riet met de ambachtelijke technieken van de Maya’s. De interventie van Borja in Huis Sonneveld maakt deel uit van een reeks die wordt samengesteld door gastcurator Erich Weiss.

Marco Pasi

Marco Pasi is universitair hoofddocent Geschiedenis van de Hermetische Filosofie en verwante stromingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen modern esoterisme, kunst en politiek en naar de geschiedenis van het idee magie. Daarnaast is hij bestuurslid van de European Society fort he Study of Western Esotericism (ESSWE).

Herman C. Vermeulen

Herman C. Vermeulen is directeur van het Theosophical Society Point Loma Blavatsky House en Stichting I.S.I.S (International Study-center for Independent Search for Truth). Daarnaast is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Lucifer, the Bringer of Light, geeft hij lezingen en cursussen en organiseert hij jaarlijks symposia over de praktische toepassing van theosofie in het dagelijks leven.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
11/02/2016
tijd
20:00
taal
Engels
 
locatie

Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12
3015 CG Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.