Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens Terraforming Earth gaan Jaya Klara Brekke en Jay Springett in op de implicaties van de blockchain technologie en duurzame energie, als uitgangspunt voor de ontwikkeling van een parallelle, anderssoortige economie als voorwaarde voor het leefbaar houden van de aarde.

datum
10/05/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00 - 19:30 Thursday Bite

18.30 - 19:00 Korte introductie op Terraforming Earth Labs door Gerrit Jan van 't Veen (Border Sessions) en Jarl Schulp (FIBER).

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Terraforming Earth is de kick-off van een reeks lezingen en ontwerplabs over de 21ste eeuwse samenleving. Vertrekpunt is dat politieke en economische systemen radicaal anders zullen moeten worden voorgesteld en ontworpen om een ecologie van planten, dieren en andere organismen, mensen en machines langdurig leefbaar te houden of te maken. Belangrijke complicerende factor hierbij is dat het bestaansrecht en de kans van slagen van nieuwe systemen in eerste instantie wordt getoetst in ‘de markt’, terwijl de manier waarop ‘de markt’ is georganiseerd juist de reden is voor de opeenstapeling van crises waar planeet Aarde zich in heeft gemanouvreerd.

Jaya Klara Brekke

Jaya Klara Brekke is kunstenaar en onderzoeker uit het Verenigd Koninkrijk en doet een PhD-onderzoek naar de politieke constructie van blockchain toepassingen. Ze bespreekt pogingen om utopische organisatievormen in de blockchain te programmeren, en andere poltieke projecties. Zouden blockchains een rol kunnen spelen in het beheer van the commons en het versterken van de posities van kwetsbare menselijke en niet-menselijke deelnemers aan de samenleving? 

Jay Springett

Jay Springett is schrijver, theoreticus, promotor van Do-It-Yourself-cultuur en redacteur van SolarpunksSolarpunk is een genre van praktijkgeoriënteerde science fiction dat de ontkoppeling van economieën van fossiele brandstoffen als vertrekpunt neemt. Solarpunk verkent zowel narratief als technologisch wat gratis energie en decentraal georganiseerd energie-infrastructuur kan betekenen voor de samenleving.

Terraforming Earth Labs: vooruitblik

Om 18.30 presenteert Gerrit Jan van ’t Veen van Border Sessions een korte vooruitblik op het Border Sessions programma waarin ook het tweede Terraforming Earth Lab op 13 juni 2018. Om 18.45 presenteert Jarl Schulp een korte vooruitblik op de komende FIBER events in Amsterdam, waaronder het derde Terraforming Earth Lab - over Worldbuilding op 28 september 2018. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.