Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Onafhankelijk onderzoeker Nadine King Chambers geeft een lezing over de onderlinge relaties tussen Zwarte Caribische en Inheemse Caribische gemeenschappen. Als uitgangspunt van deze editie van Submerged Heritage neemt Chambers de broodvrucht die in de achttiende eeuw vanuit Tahiti naar het Caribisch gebied werd verscheept.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
03/03/2022
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Nadine King Chambers

Nadine King Chambers is een Afro-Caribbean die op Jamaica is grootgebracht door arbeidersklassegrootouders en een moeder die bibliothecaris was. De laatste dertig jaar heeft ze afwisselend op Jamaica en in het landelijk-stedelijke gebied aan de Canadese westkust doorgebracht. Haar geformaliseerde opleiding heeft vooral in het teken gestaan van het aanpakken van de kwalijke invloed van kolonisatie op de uiteenlopende gebieden van gender, wetgeving, grondstoffenbeheer, literatuur en het onderzoek naar Inheemse mensen en culturen. Om – ongehinderd door die koloniale nalatenschap – te kunnen navigeren tussen onderwerpen, talen en trans-Atlantische gedachtegangen, liet ze in 2012 de formele academische wereld tijdelijk achter zich. Sindsdien is ze naar de academia teruggekeerd, waar zij naast een eigen promotieonderzoek heeft bijgedragen aan meerdere andere sociaal- en cultuurwetenschappelijke dissertaties. 

Submerged Heritage

Deze lezing vindt plaats in het kader van het langer lopende onderzoeksproject Submerged Heritage van Daphne Bakker, Miguel Peres dos Santos en Vincent van Velsen dat draait om het Brokopondostuwmeer in Suriname. Dat 1560 vierkante kilometer grote meer, dat door de koloniale overheersers officieel het Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer genoemd werd, overspoelde na de aanleg van de Afobakadam (1961-1964) een derde van de provincie Brokopondo. De bouw van de dam en de bijbehorende waterkrachtcentrale, die één enkele smelterij van aluminiumproducent Alcoa van stroom moest voorzien, zorgde ervoor dat 28 dorpen onder water kwamen te staan en vijfduizend mensen uit hun huizen werden gezet en van hun land werden verdreven. Het grootste deel van de gedupeerde bevolking behoorde tot de Saramaccaanse marrongemeenschappen die langs de oevers van de Surinamerivier woonden.

Door gericht stil te staan bij de Afobakadam proberen de initiatiefnemers met dit project om op een kritische manier te onderzoeken hoezeer het Nederlandse kolonialisme en het geglobaliseerde kapitalisme met elkaar verweven zijn. Door uiteenlopende aspecten van de casus uit te lichten, van ecologische verwoesting en de uitputting van hulpbronnen tot ontheemding en sociaal-politieke en culturele afbraak, hopen ze een betekenisvol debat aan te wakkeren over de impact van het koloniale project.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.