Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Shay Kreuger presenteert in samenwerking met Het Nieuwe Instituut de talkshow STATEMENTS. Shay voert elk editie een levendig gesprek over lokale en (inter)nationale kwesties op het gebied van ontwerp, kunst, cultuur, politiek, entertainment en de samenleving. In de tweede aflevering heeft ze het met haar gasten over Zwarte representatie in Disneyfilms, de componenten van recente rellen en het ontwerpen van je eigen dood. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Shay ontvangt curator Saskia van Stein (initiatiefnemer en samensteller van de aanstaande Disney-tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut en hoofd van MA The Critical Inquiry Lab at Design Academy Eindhoven) en animator en filmmaker Robert-Jonathan Koeyers voor een gesprek over de manier waarop Zwarte personages worden afgeschilderd in de films van Disney. Met historicus en politicoloog, Gaard Kets en jongerenwerker Roberto Lima (Thuis op Straat) achterhaalt ze uit welke maatschappelijke bouwstenen de ‘avondklokrellen’ van eind januari waren opgebouwd. Ten slotte behandelt Shay met Claudia Crobatia (deathfluencer en oprichter van death awareness platform A Course in Dying) en Gène Bertrand (mede-samensteller van de tentoonstelling (Re)designing Death en verantwoordelijk voor programmaontwikkeling en samenwerking bij Museumplein Limburg) het vormgeven of ontwerpen van je eigen dood. Met een speciaal optreden van dichter Gershwin Bonevacia.

 

"Heb je wel eens nagedacht over wat er van jou overblijft als je jouw lichaam verliest?
Als je er niet meer bent, wil je dood gaan volgens de laatste trend?
Wil je begraven worden in de nieuwste collectie van Louis Vuitton zodat je ook onder de grond 'fly' kan zijn?
Hoe makkelijk praten we over de dood, over wat we achterlaten, over hoe we worden achtergelaten?
Is onze opdracht te bestaan zonder na te denken over hoe we gaan"?


- Gershwin Bonevacia 

Voor meer van het gedicht, kijk dan naar de uitzending hierboven.

STATEMENTS

In een tijdperk waarin je gemakkelijk struikelt over ongegronde meningen en het niet eenvoudig is om van perspectief te veranderen, biedt STATEMENTS juist ruimte voor nieuwe inzichten en prikkelende ideeën. Samen met Het Nieuwe Instituut zorgt Shay Kreuger ervoor dat discussies veranderen in open gesprekken en dat vooroordelen plaatsmaken voor nieuwsgierigheid. Ze neemt in dit programma actuele vraagstukken onder de loep met uiteenlopende gasten en een betrokken publiek. Denk maar niet dat je lekker achterover kunt leunen; STATEMENTS draait om interactie! Er is ruimte voor iedereen die hun mening zou willen delen, dus neem plaats aan de (digitale) tafel en neem deel aan het gesprek. 

Shay Kreuger

Shayveca Kreuger, beter bekend als Shay, is all-round presentatrice, interviewer en mediamaker werkzaam bij radio, televisie en theater. Zo heeft ze gewerkt bij FunX (Fresh’n Up, later Morad & Shay), is ze bekend van haar televisiedocumentaire Brieven van Pancho en is ze gedeeltelijk verantwoordelijk voor het programmeren van For The Record bij Het Nieuwe Instituut. Daarnaast werkt ze bij Hogeschool Rotterdam als studieloopbaancoach en deeltijd docent Ondernemen. Sinds 2017, heeft ze haar eigen programma: SHAY! op NPO Radio 2.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.