Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer. Moderator is Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

datum
02/02/2017
tijd
19:30 – 21:00
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

In een tijd dat in steden weer gewerkt wordt met 'wat er is' en leegstaande gebouwen nieuwe functies krijgen, start Het Nieuwe Instituut een onderzoek naar kraken als een vorm van toe-eigening in de architectuur. Hoe kan kraken – sinds 2010 formeel verboden - worden begrepen als een strategie met ruimtelijke implicaties? En wat kan de invloed van de kraakbeweging zijn op de veranderende praktijk van de architect en de stedenbouwkundige?

Deze avond maakt deel uit van het onderzoek Architecture of Appropriation. De eerste uitkomsten van dit onderzoek worden getoond in een ruimtelijke installatie van ontwerpbureau ZUS.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Hetty Berens

Hetty Berens is architectuurhistoricus en als conservator van Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld verantwoordelijk voor acquisities en collectieonderzoek. Ze maakt daarnaast tentoonstellingen, publiceert en geeft lezingen. Ze verzorgde de presentatie Simultaan Modernisme in Huis Sonneveld en bereidt een tentoonstelling voor over De Stijl in het Haags Gemeentemuseum, met collectiestukken van Het Nieuwe Instituut.

Reinier Kranendonk

Sinds zijn jeugd is kunstenaar Reinier Kranendonk gefascineerd door de botsing tussen natuur en industrie. Na zijn studie aan de AKI kunstacademie Enschede richtte hij de kunstruimte OffMess op waar hij en zijn vrienden hun eigen tentoonstellingen, side events en feesten ontwikkelden. Zij werden uitgezet in 2009. Tijdens zijn master aan de Dirty Art Department bij Sandberg Instituut startte hij de nieuwe projectruimte PostNorma, zonder water, elektriciteit en gas. Hiervoor ontwierp hij Todopia, een semi-mobiele wooneenheid voor het leven in stedelijke ruïnes en ruimten.

René Boer

René Boer werkt als een stads- en architectuuronderzoeker, schrijver en activist in Amsterdam, is managing editor van de onderzoeksstudio Failed Architecture en deel van het Non-fiction team. Hij is verbonden geweest aan stedelijke sociale bewegingen in Barcelona, Ramallah/Jeruzalem, Cairo en Amsterdam. René Boer maakte deel uit van het curatorial team van de tentoonstelling ‘Architecture of Appropriation’, op dit moment te zien in Het Nieuwe Instituut.

Ton Venhoeven

Ton Venhoeven is architect en directeur/oprichter van VenhoevenCS architecture+urbanism. Van 2005 tot 2009 was hij hoogleraar architectuurgeschiedenis en theorie aan de TU Eindhoven en van 2008 tot 2012 Rijksadviseur voor de infrastructuur. Daarnaast is hij internationaal een veelgevraagd adviseur op het gebied van onder meer de Smart City, de Gezonde Stad, geïntegreerde planning ('Dutch Approach’) en complexe infrastructurele opgaven. In de jaren negentig was Venhoeven betrokken bij een 'kraakcreche’ in Soest waar ook kinderen een actieve rol kregen. Deze houding is terug te vinden in al zijn projecten die zijn op te vatten als gestolde programma’s met een stedelijke kwaliteit.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief voor Architectuur inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.

Lees het statement dat René Boer, een van de sprekers, schreef naar aanleiding van deze avond of bekijk de hand-out die werd uitgereikt, hieronder als pdf te downloaden.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.