Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Autonoom rijden maakt reeds lange tijd deel uit van een toekomstvisie die razendsnel werkelijkheid aan het worden is. Hoewel een realiteit met zelfsturende auto’s helemaal niet zo ver van ons bed lijkt, bestaan er nog een aantal vragen, vooral over de ethische aspecten. Over het algemeen heeft één technologie, in het bijzonder een technologie die zo baanbrekend is als autonoom rijden, niet alleen impact—zowel verwacht als onverwachts—op zijn directe omgeving, maar kan het allerlei gevolgen hebben voor ons leven in bredere zin. 

datum
05/03/2020
tijd
19:00 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

16:00-18:00 International Clinic: Frankrijk

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:00 Monument: Reification met Mabel O. Wilson

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

Tijdens deze workshop vragen deelnemers zich aan de hand van speculatieve oplossingen voor tot nu toe onbeantwoorde vragen over zelfsturende auto’s, zich af wat voor toekomst ons te wachten staat: Wat voor gevolgen heeft de manier waarop autonoom rijden wordt geïmplementeerd op andere aspecten van ons leven? In een praktische ideevormingssessie waarin we nieuwe toekomstige artefacten creëren, worden deelnemers uitgenodigd om vrij over deze vraag te speculeren.

Deze workshop is onderdeel van een scriptieonderzoek in samenwerking met Rijkswaterstaat, en om deel te kunnen nemen aan de workshop zullen deelnemers worden gevraagd om een toestemmingsformulier te ondertekenen. Discussies zullen worden opgenomen (in geluid) voor latere data-analyse. Heb je vragen? Neem dan contact op met c.m.schmitt@student.tue.nl.

Sprekers 

Clarissa Schmitt is een ontwerponderzoeker die momenteel bezig is met haar scriptie voor de Master Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze is gefascineerd door het vermogen van ontwerp om alternatieven te verbeelden en tastbaar te maken, en onderzoekt hoe dit kan bijdragen aan ontwerp- en strategische processen. Momenteel ontwikkelt Schmitt een methode waarin zij haar fascinaties voor speculatief ontwerp en filosofie combineert, om te verkennen hoe we ons voor kunnen bereiden op de mogelijke gevolgen van nieuwe technologieën terwijl die ontwikkeld worden.

Speculative Futures Rotterdam

Dit is een workshop in het kader van de evenementenreeks Speculative Futures Rotterdam, onderdeel van de globale organisatie The Design Futures Initiative. Speculative Futures is een internationale gemeenschap van ontmoetingen, gericht op Speculative & Critical Design, Design Fiction, Futurism, and Strategy & Foresight en andere visies of methodes waarbij ontwerp wordt ingezet als een manier om te speculeren over mogelijke, alternatieve toekomsten. Speculative Futures is een initiatief van het Design Futures Initiative. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.