Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De eerste aflevering van de live radioshow Garden Broadcasts stond in het teken van de tentoonstelling Dissident Gardens. Met Christel Schollaardt, Mario Minale, Livaneli Yildiran en Alexandre Humbert. Luister hieronder naar de podcast.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De tuin wordt vandaag de dag, afhankelijk van de schaal, opgevat als een verlengde van het huiselijk interieur. Een buitenkamer inclusief de daarvoor vereiste meubels, of als toeristische attractie met de tuinen van Paleis ‘t Loo als hoogtepunt. Tijdens de tentoonstellingsreeks Dissident Gardens wordt de tuin echter opgevat als lens waardoor er naar het ontwerp van de wereld als geheel wordt gekeken. Elke aflevering van de zogenoemde Garden Broadcasts volgt een verrassend traject dat bijvoorbeeld leidt van een historisch artefact uit de Nederlandse Gouden Eeuw – een bloem, specerij, gebouw of wetenschappelijke ontdekking – naar een eigentijds object waarvan de complexiteit en politieke realiteit van vandaag wordt besproken. 

Onderwerpen die in deze aflevering aan de orde kwamen waren onder meer de huidige wereldhandel, migratie, postkoloniale ontwikkeling, het groeiende toezicht en genetische manipulatie, op basis van de jongste inzichten uit onder meer Nederland, Indonesië, Suriname, Turkije en Zuid-Afrika. In de Garden Broadcasts worden interviews, performances, veldopnames en muziekselecties met elkaar verweven om de veelzijdige geschiedenis van de tuin voor een divers publiek te openen. In samenwerking met het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee wordt het programma tijdens Thursday Night Live! in de tentoonstelling zelf opgenomen voor een divers publiek en is het vervolgens online te beluisteren.

De eerste aflevering van Garden Broadcasts ging nader in op het ontstaan van financiële bubbels en op fluctuaties in de waarde van objecten, van de tulpenmanie in de 17e eeuw tot de huidige hype van de bitcoin. Onderzocht werd hoe materiële waarde - en mede op basis van Nederlands ontwerp – vandaag de dag lijkt te zijn vervangen door conceptuele waarde, waardoor de markt voor design is getransformeerd van een functioneel domein tot een speelveld van speculatie over de betekenis en distributie van objecten.

Christel Schollaardt 

Christel Schollaardt is hoofd van de botanische collecties bij Naturalis, een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld en het grootste herbarium van Nederland. Eerder werkte Schollaardt in het Koninklijke Muntkabinet als bibliothecaris, collectiebeheerder en hoofd van de afdeling collecties en onderzoek.

Mario Minale 

Mario Minale is samen met Kuniko Maeda eigenaar van de design studio Minale-Maeda. In hun ontwerppraktijk worden de grenzen tussen artistiek statement en het massaproduct opgezocht en gebruik gemaakt van vakmanschap, gecombineerd met de voordelen van moderne technologie. Producten van design studio Minale-Maeda zijn opgenomen in de collecties van Vitra Design Museum, Stedelijk Museum, Droog Foundation en MAK Vienna.  

Livaneli Yildiran 

Livaneli Yildiran is een cryptocurrency trader, investeerder en oprichter van Cryptica Capital. Het bedrijf is actief in consultancy, training en investeringsmanagement. Yildiran studeerde Aziatische handel en management en is pionier in internationale investeringen met behulp van blockchain-technologieën. Onlangs heeft hij de mogelijkheden voor de Canadese cannabismarkten onderzocht.

Alexandre Humbert 

Alexandre Humbert is een regisseur en conceptueel ontwerper die het filmmaken als ontwerppraktijk ziet. Na het afstuderen aan de Design Academy Eindhoven heeft Humbert samengewerkt met een breed scala aan ontwerpers en culturele instellingen om animaties te produceren. Zijn Object Interview-project is een verzameling van gesprekken met objecten, waarin verborgen verlangens en obscure levens worden onderzocht.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

datum
05/04/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

16:00 - 18:00 In gesprek met Livaneli Yildiran, de Rotterdamse cryptocurrency trader

19:30 - 21:30 Boekpresentatie Ornament and Identity, Neutelings Riedijk Architecten

19:30 - 21:30 Thursday Night Workshop Ontdek het alledaagse, met Overtreders W

Pop-in expo: A Grand Mountain Scene door Joost Emmerik

18:00 - 19:30 Thursday Bite

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.