Het Nieuwe Instituut en OSCAM – het museologisch platform voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling in Amsterdam – delen een fascinatie voor hedendaagse videocultuur. Op dit moment is in OSCAM de tentoonstelling BLKNWS (Black news) te zien, het innovatieve project van kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph. In het Nieuwe instituut is momenteel de installatie Set Stage Screen: Realities of Postproduction te zien. Deze installatie gaat over het onderzoeksproject For the Record met bijdragen van onder meer Emmanuel Adjei, Gabriel A Maher, Jason King en Momtaza Mehri, waarbij onderzocht wordt hoe hedendaagse videocultuur opereert als een publieke ruimte voor consumeren, activisme en emancipatie.
In deze Speak Session, reflecteren we op het belang van toegang tot kunst en cultuur en waarom het essentieel blijft om deze onderwerpen te bespreken. Mede mogelijk gemaakt door Het Nieuwe Instituut middels het bezoekersprogramma, met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
BLKNWS
BLKNWS (Black news) is een innovatief project van de uit Los Angeles afkomstige kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph dat nu tentoongesteld is in OSCAM. Het project onderzoekt het filmmedium als een krachtige collectieve ervaring die gemanipuleerd kan woorden door essentiële visuele en auditieve componenten. Door middel van een dynamische montage van filmclips uit popcultuur, archiefmateriaal en TV-nieuwsclips, wordt de opvallende onderontwikkeling van dit nieuwsformat onthuld. Historisch materiaal wordt afgewisseld met simpele beelden van onze dagelijkse werkelijkheid. Gezien door de lens van Kahlil Joseph, veranderen de beelden in een ongebruikelijke waarneming van onze huidige maatschappij – het ethos van de kunstenaar geven de beelden een nieuw leven van betekenis en reflectie.
Set Stage Screen
Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videocultuur opereert als een publieke ruimte voor consumeren, activisme en emancipatie. Dit wordt gedaan door bestaande werkelijkheden onder de aandacht te brengen en voorstellingen te maken van alternatieve werkelijkheden. De installatie bekijkt technologieën, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in muziekvideo’s en live evenementen. De installatie wordt tot leven gebracht door live en opgenomen video’s en een publieke programmering. In dezelfde lijn heeft het kunstenaarscollectief The Ummah Chroma (Terence Nance, Jenn Nkiru, Marc Thomas, Kamasi Washington, Bradford Young) eerder dit jaar een ‘ritual space’ vormgegeven in Rotterdam, geïnspireerd door hun muziekfilm AS TOLD TO G/D THYSELF.