Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de overstap naar duurzame, regeneratieve energiebronnen, is zonne-energie een van de grote beloftes. Solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen gaan tijdens TNL! Design Dialogues in gesprek met Anastasia Kubrak en Flora van Gaalen van Het Nieuwe Instituut. Het onderwerp: hoe maken we deze energietransitie mogelijk?

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Klik hier om naar de Kickstarter voor Sunne te gaan.

TNL! Design Dialogues

Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel is een prijswinnende solar designer wiens innovaties de velden van duurzaamheid, design en tech doorkruisen. Door middel van samenwerkingen met wetenschappers, ingenieurs en instellingen als Swarovski en het Dutch Energy Center ECN.TNO richt Van Aubel zich op extreme energie-efficiëntie door middel van intelligent design. Van werken met rekbaar materiaal, tot geïntegreerde thuisinstallaties voor zonnecellen die fotosynthese nabootsen: Van Aubel wijst een nieuwe functie toe aan objecten en zet ze aan het werk. Een tafel is niet zomaar een tafel, maar produceert ook elektriciteit. In haar praktijk geeft ze onze relatie tot zonne-energie een nieuwe betekenis en probeert ze die zo snel mogelijk ingeburgerd te krijgen.

Pauline van Dongen

Pauline van Dongen is een Nederlandse modeontwerper, gespecialiseerd in draagbare technologie. Als maker is ze geïntrigeerd door de interactieve kant van mode en ze doet onderzoek naar het menselijke lichaam dat in contact staat met zijn omgeving. Van Dongens fascinaties liggen in concepten als verandering, beweging, energie en perceptie – de toekomst van mode ligt immers in dynamiek en veranderlijkheid, aldus de ontwerper. Technologie is voor Van Dongen niet alleen een praktisch gebruiksvoorwerp, maar juist ook een esthetisch voorwerp. Haar werk richt zich daarmee op materialiteit en het versterken van expressie. Omdat we pixel per pixel kunnen programmeren, kan design leiden tot een nieuw soort gedrag. Bovendien kunnen we er materialen mee ontwikkelen die actief reageren op het lichaam. De taal en expressie van het lichaam geven daarmee vorm aan het kledingstuk. Dit maakt de connectie met de drager intiem en uiterst persoonlijk – de stap naar intuïtieve technologie.

Anastasia Kubrak

Anastasia Kubrak is onderdeel van het Research Department van Het Nieuwe Instituut. Daarnaast geeft zij les aan de MA Social Design van Design Academy Eindhoven. Kubraks onderzoek richt zich op de sociopolitieke en ecologische implicaties van nieuwe, opkomende technologieën. Haar werk is gepubliceerd en tentoongesteld op platformen als ARCH+, Valiz, Van Abbemuseum en Bureau Europa. Ze is co-curator voor de Lithium-expositie van Het Nieuwe Instituut. Deze tentoonstelling onderzoekt de rol van het element als krachtbron voor de hedendaagse economie.

Bekijk ook

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.