Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de derde lezing van deze reeks, bespreekt Russische theoretica Oxana Timofeeva slutshaming als een fenomeen dat teruggevoerd kan worden tot de 16e-eeuw. 

datum
09/04/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit programma is geannuleerd 

In de derde van de Gossip-reeks, bespreekt de Russische theoretica Oxana Timofeeva het werk van de Russische schrijver, revolutionair en proto-feminist Alexandra Kollontai.

Terwijl de vroeg-communistische ideologie beter bekend staat om het project van de genderneutrale ‘nieuwe man’, anticipeerde Alexandra Kollontai de opkomst van een ‘nieuwe vrouw’ in het proces van historische emancipatie. Hoe zag die nieuwe vrouw eruit? Kollontai licht een tipje van de sluier op: ze is creatief en houdt zich bezig met politiek, wetenschap of schrijven; ze heeft serieus werk te doen en ze heeft, zoals Virginia Wolf het noemde, “een kamer voor zichzelf”. Kortom, de nieuwe vrouw is vrij. Het probleem is echter, dat hoewel deze nieuwe vrouw (die volgens Kollontai allang bestaat) vrij is, de wereld om haar heen dat niet is. Een seksueel geëmancipeerde vrouw in een seksistische, ongeëmancipeerde wereld is nog steeds slachtoffer van beschuldigingen en moralistische aanvallen.

In deze lezing gaat Timofeeva in op het probleem van vrouwelijke seksualiteit en emancipatie. Ook geeft zij een filosofische kritiek op het fenomeen slutshaming en introduceert zij het idee dat er een diepgaand verband bestaat tussen polyandrie en kameraadschap.

Gossips

Het doel van de Gossips-lezingenreeks is om vrouwen bijeen te brengen om de originele betekenis van gossip, ofwel ‘roddelen’—van oudsher een vrouwelijke metgezel die vrouwen de mogelijkheid bood om ideeën en gedachten te ontwikkelen en met elkaar te delen—nieuw leven in te blazen en weer voor het voetlicht te brengen. Gossips tracht het feministische discours te collectiviseren en een platform te bieden waar nieuwe uitingen geformuleerd kunnen worden, als verzet tegen alle woorden die worden gebruikt om vrouwen te definiëren en te degraderen, en die te ontleden en aan het licht te brengen. Tevens hopen we een gesprek aan te zwengelen met het publiek.

Oxana Timofeeva

Oxana Timofeevais professor op de sociologie en filosofie-afdeling van de European University in Sint Petersburg; is lid van het artistieke collectief Chto Delat? (‘What is to be done?’); adjunct-redacteur van het magazine en auteur van de boeken History of Animals en Introduction to the Erotic Philosophy of Georges Bataille

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij. 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.