Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het doel van de Gossips serie is om vrouwen bijeen te brengen om het idee van gossip, ofwel “roddelen”—van origine een vrije ruimte waar vrouwen ideeën en gedachten konden ontwikkelen en met elkaar konden delen—nieuw leven in te blazen en weer voor het voetlicht te brengen. In de derde lezing van deze reeks, bespreekt Russische theoretica Oxana Timofeeva slutshaming als een fenomeen dat teruggevoerd kan worden tot de 16e-eeuw. Het evenement bestaat uit twee delen: 1) het lezen van een essay en 2) een online Reading Group die live kan worden bijgewoond. 

datum
09/07/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
 
toegang

Registreer via Eventbrite om toegang te krijgen tot het evenement

In de derde van de Gossip-reeks, bespreekt de Russische theoretica Oxana Timofeeva het werk van de Russische schrijver, revolutionair en proto-feminist Alexandra Kollontai.

Terwijl de vroeg-communistische ideologie beter bekend staat om het project van de genderneutrale ‘nieuwe man’, anticipeerde Alexandra Kollontai de opkomst van een ‘nieuwe vrouw’ in het proces van historische emancipatie. Hoe zag die nieuwe vrouw eruit? Kollontai licht een tipje van de sluier op: ze is creatief en houdt zich bezig met politiek, wetenschap of schrijven; ze heeft serieus werk te doen en ze heeft, zoals Virginia Wolf het noemde, “een kamer voor zichzelf”. Kortom, de nieuwe vrouw is vrij. Het probleem is echter, dat hoewel deze nieuwe vrouw (die volgens Kollontai allang bestaat) vrij is, de wereld om haar heen dat niet is. Een seksueel geëmancipeerde vrouw in een seksistische, ongeëmancipeerde wereld is nog steeds slachtoffer van beschuldigingen en moralistische aanvallen.

In haar essay gaat Timofeeva in op het probleem van vrouwelijke seksualiteit en emancipatie. Ook geeft zij een filosofische kritiek op het fenomeen slutshaming en introduceert zij het idee dat er een diepgaand verband bestaat tussen polyandrie en kameraadschap.

Reading Group

Op donderdag 9 juli 19:30 uur nodigen we je uit om deel te nemen aan een online Reading Group. Theoreticus Oxana Timofeeva, curator iLiana Fokianaki en het publiek analyseren gezamenlijk de theoretische stellingen die in Timofeeva's essay worden geïntroduceerd. Respondenten zijn Natalie Dixon (onderzoeker en schrijver) en Joana Cavaco (community organizer KONTRA Rotterdam). Meld je aan via Eventbrite om de link te ontvangen.

We nodigen je uit Timofeeva's essay te lezen ter voorbereiding op de Reading Group.

Oxana Timofeeva

Oxana Timofeeva is professor op de sociologie en filosofie-afdeling van de European University in Sint Petersburg; is lid van het artistieke collectief Chto Delat? (‘What is to be done?’); adjunct-redacteur van het magazine en auteur van de boeken History of Animals en Introduction to the Erotic Philosophy of Georges Bataille

Gossips

Het doel van de Gossips lezingenreeks is vrouwen bijeen te brengen en het idee van gossip, ofwel “roddelen”—van origine een vrije ruimte waar vrouwen ideeën en gedachten konden ontwikkelen en met elkaar konden delen—nieuw leven in te blazen en voor het voetlicht te brengen. De reeks tracht bovendien het feministische discours te collectiviseren en een platform te bieden waar nieuwe uitingen kunnen worden bedacht en ontwikkeld; uitingen van verzet tegen de termen die worden gebruikt om vrouwen te definiëren en te degraderen. De serie staat onder leiding van iLiana Fokianaki.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.