Een avond over screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen.

datum
18/05/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

17:00 - 18:30 Film: A Legacy of Mies and King en Q&A met Francien Houben

17:30 - 19:00 Inloopspreekuur door Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

19:00 - 19:30 Performance Joana Chicau: A Web Page in Three Acts

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Beeldend kunstenaar Rafaël Rozendaal blikt terug op de korte geschiedenis van deze digitale artefacten en speculeert met gasten over het belang van de screensaver in het huidige digitale culturele landschap. Samen met Bill Stewart, medemaker van de After Dark-screensaverreeks, en met mediakunstenaar Jan Robert Leegte, zal Rozendaal een van zijn esthetische inspiratiebronnen verkennen.

Deze Thursday Night Live! belicht een van de tentoonstellingen die momenteel in Het Nieuwe Instituut te zien zijn: Sleep Mode. The Art of the Screensaver. Het was in het domein van de screensaver dat programmeurs voor het eerst begonnen te experimenteren met zelf-gegenereerde beelden. Wat was de rol van de screensaver in de ontwikkeling van software en graphics? Was juist hun banaliteit zo productief?

Rafaël Rozendaal

Rafaël Rozendaal is beeldend kunstenaar. Het internet is zijn canvas. Zijn websites trekken meer dan 50 miljoen unieke bezoekers per jaar en zijn kunstpraktijk bestaat uit websites, installaties, lenticulars, lezingen en haiku’s. Hij was een van de eerste kunstenaars die een website als kunstobject aan een verzamelaar verkocht. Rozendaal richtte tevens het opensource tentoonstellingsconcept BYOB (Bring Your Own Beamer) op.

Bill Stewart

Bill Stewart is uitvinder, user experience-architect en software-ontwerper. Hij staat vooral bekend als de maker van de After Dark-screensaverserie en als de uitvinder van live wallpaper en bureaublad-widgets. Als hoofddesigner van een van de meest bekende screensavers ter wereld, zag hij de evolutie van de screensaver voorbij trekken, van zijn oorsprong tot aan zijn hoogtepunt waar de screensaver zowel kunstvorm, product, als onderdeel van het collectieve bewustzijn was. Zijn carrière omvat award-winnende ontwerpen voor veiligheidssystemen, robots, games, en OS-hulpprogramma’s, evenals websites, mobiele apps, en een versie van de Netscape-browser.

Jan Robert Leegte

In 1997 begon Jan Robert Leegte als kunstenaar op het Internet te werken. In 2002 legde hij zich toe op het implementeren van digitale materialen in de context van de tentoonstellingsruimte, met het doel om de online kunstwereld te verbinden met de fysieke kunstwereld van galerieën en musea. Door uitwisselingen met een toentertijd nieuwe generatie Internetkunstenaars en geïnspireerd door de dramatische verschuivingen die plaatvonden in online cultuur en technologie, richtte hij zich in 2008 op het web. Leegte verkent de positie van nieuwe materialen, voorgebracht door de (genetwerkte) computer. Hij ontleedt Photoshop-selectiekaders, scroll bars, Google Maps, code en software om zo hun sculpturale kwaliteiten te ontdekken. Zijn eerste solotentoonstelling Sculpting the Internet is van 4 februari t/m 11 maart 2017 te zien bij Upstream Gallery in Amsterdam.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.