Deze avond staat in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat verkend wordt door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek wordt aangemoedigd mee te doen.

datum
13/04/2017
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Inspired by Beauty and the Beast

18:30 Thursday Bite met dinner guest: Bente Sissingh (Amsterdam Fashionweek)

19:30 Talk show Inspired by Beauty and the Beast met modeontwerpers

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Gait analysis, een toepassing van motion capture-technologie, is de studie van menselijke beweging en afmetingen van lichaamsmechanica zoals die worden ingezet in de geneeskunde, sport, bewegingsoptimalisatie en persoonsidentificatie. Als biometrische identificator gebruikt gait analysis de lichaamstaal van een persoon die wandelt, omdat dit het meest specifieke beeld oplevert. Het ontleden van lichaamstaal middels een mechanische blik, roept allerlei vragen op over surveillance, categoriseren en discriminatie.

Het tegenovergestelde geldt voor motion capture-technologie zoals die wordt gebruikt in de amusements- en gamingindustrie. Zij gebruiken een uitgekleed, opgenomen videobeeld zonder ook maar enige context, en passen het toe op mensen, dieren en fantasierijke, door de computer gegereerde personages. Het acteren voor motion capture is specifiek omdat zowel het uiterlijk van de acteur als de omgeving geen rol meer speelt. Het registreert enkel en alleen de beweging van het lichaam. Dit bevrijdt de acteurs van visuele vooroordelen die hun lichaam normaliter zou worden toegewezen, en geeft hen een enorme ruimte om met verschillende identiteiten en lichamen en wezens te spelen.

Deze Reading Room wordt gecureerd door Simone Niquille, fellow bij Het Nieuwe Instituut.

The Mocap Vaults

The Mocap Vaults’ is een educatieve organisatie die in 2013 werd opgezet door Oliver Hollis-Leick, een performance capture-kunstenaar en consultant, en John Dower, een film- en videogamesregisseur. Toen het performancemedium Motion Capture alsmaar bleef groeien, ondervonden Hollis-Leick en Dower dat er een grote vraag bestond naar training voor acteurs, regisseurs en animatoren die werk probeerden te vinden in deze nieuwe, uitdagende wereld. In reactie hierop zette het duo ‘The Mocap Vaults’ op, waarmee zij begeleiding van echte professionals uit de industrie aanboden. ‘The Mocap Vaults’ geeft vandaag de dag les in Groot-Brittannië, de VS en Europa, en doet consultancy-werk voor videogame-ontwikkelaars en filmmakers.

Gareth Taylor

Na zijn afstuderen aan de Guildford School of Acting, is Garteh Taylor verder gaan studeren aan de internationale theaterschool Jacques Lecoq in Parijs. Taylor is momenteel afdelingshoofd Beweging op de ALRA drama school in Londen. Hij heeft gewerkt met een aantal van de snelst groeiende theaters in het Verenigd Koninkrijk, met onder andere Punchdrunk, Slung Low en Rough Fiction. Als bewegingskunstenaar hij heeft gewerkt aan meer dan 30 video-spellen evenals meerdere speelfilms, en staat bekend om zijn vermogen om personages en dieren uit te beelden door middel van beweging. Hij is Movement Associate van The Mocap Vaults en geeft les in performance capture technieken om de nieuwe generatie acteurs, animators en regisseurs voor te bereiden op een leven in lycra.

Reading room

De Reading Room is een serie avonden waarbij een gedeelde lezing van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.