Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De online publicatie is een uitkomst van het langlopende onderzoeksproject For the Record waar Het Nieuwe Instituut in 2018 mee is begonnen. In het project wordt onder meer stilgestaan bij het functioneren van de hedendaagse videoclip als een potentiële openbare ruimte voor activisme, emancipatie en een kritische houding ten aanzien van ongeremde consumptie. Muziekvideo’s brengen bestaande omstandigheden aan het licht en kunnen alternatieven voor die realiteit helpen verbeelden. Met behulp van de actieve en betrokken researchmethode van het organiseren van publieksactiviteiten en de productie van eigen videomateriaal bestudeert het team achter For the Record samen met deelnemers welke technologieën, wat voor ruimtelijk ontwerp en welke vormen van representatie er in videoclips en liveshows worden toegepast.

Het ging in For the Record tot nu toe – onder heel veel meer – bijvoorbeeld over genderrollen en feminisme in populaire videoclips. Er vond een close reading plaats van de manier waarop de video ‘Apeshit’ van de Carters bijdraagt aan representatie en de dekolonisering van cultuurinstellingen, een sessie rond digitale diaspora’s en de wereldwijde trouwe achterban van K-pop-artiesten en een bijeenkomst over de enscenering en worldbuilding van clips en live-events. Recenter werden er in het kader van het project nog ontwerpstrategieën ontwikkeld om tijdens de pandemie toch een saamhorigheidsgevoel te kunnen beleven.

Fortherecord.video wil liefhebbers, artiesten, ontwerpers, onderzoekers en praktijkbeoefenaars betrekken bij een voortdurende dialoog over muziekvideocultuur. Bezoekers worden uitgenodigd om door de verschillende essays, video’s en afspeellijsten in de publicatie te manoeuvreren en hun eigen bijdrage te leveren: gebruik de vele tags, zoektermen en links en maak je eigen video-annotatie of thematische playlist.

Tijdens deze online Thursday Night Live! wordt de webpublicatie gelanceerd, met bijdragen van onder meer architect en stedenbouwkundige Dele Adeyemo en kunstenaar en cultuurhistoricus Sary Zananiri.

 

datum
23/09/2021
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

19:00 | WTC A Love Story

locatie

Het Nieuwe Instituut Online

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Meer informatie volgt binnenkort

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.