Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Aan de hand van recente video’s van onder andere Janelle Monáe en Taylor Swift wordt gediscussieerd over de rol die set- en modeontwerp speelt bij de vorming van een (politiek) wereldbeeld. Met Romke Faber (production designer), Dan Hassler-Forest (Assistant Professor of Cultural Theory, Universiteit Utrecht) en Emma Westenberg (videoregisseur). De avond wordt gemodereerd door Shay Kreuger.

Dit programma is onderdeel van For the Record, een onderzoeksproject van Het Nieuwe Instituut over technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in hedendaagse videocultuur. Het event neemt de gedaante aan van een publieke opnamestudio en maakt typen van (video)productie zichtbaar die onze bemiddelde werkelijkheid vormt.

datum
28/09/2019
tijd
20:00 – 21:30
taal
Engels
 

Emma Westenberg

Gezegend met de gave om elke omgeving visueel te transformeren, maakt verteller-kunstenaar en Grammy-genomineerde filmmaker Emma Westenberg cinematografische creaties met een happy-go-lucky en whimsical esthetiek. Afgestudeerd aan de Rietveld Academie en de Cooper Union School of Art in NYC, kreeg Westenberg een cum laude onderscheiding voor haar korte film The Still Life of Estelle - die ze schreef, regisseerde en produceerde. Kort daarna won ze een prijs op het Milano Fashion Film Festival voor de korte film Blue and You. Ze werkte aan een uiteenlopende verzameling projecten, variërend van commercieel werk voor onder andere ASOS en Swatch tot korte films en videoclips. Haar laatste wapenfeiten zijn de viral sensatie PYNK en haar bijdrage aan Janelle Monae's 'emotion picture'  Dirty Computer. Emma Westenberg werkt momenteel aan haar eerste speelfilm en combineert projecten op het gebied van mode, muziek en fictie.

Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest werkt als Assistant Professor of Media and Cultural Studies Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde boeken en artikelen over superheldenfilms, strips, transmedia storytelling, adaptatiestudies, kritische theorie en zombies. 

Romke Faber 

Romke Faber studeerde prodproduction design en studeerde in 2007 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Hij ontving de studentenprijs voor het beste productieontwerp voor de studentenafstudeerfilm Gödel (geregisseerd door Igor Kramer) op het Filmfestival van München in 2007. Hij heeft meegewerkt aan verschillende filmprojecten en maakt sinds 2013 korte speelfilms.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.