Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Prints en patronen zijn er in alle soorten en maten en ze staan – zeker in de mode – momenteel nogal in de belangstelling. Deze avond werd voorbij de versierende kracht van prints gekeken naar hun mogelijke betekenissen en functionaliteiten. Van patronen met een symbolische waarde tot de technologische primeur van interactieve zonwerende prints op glazen gevels.

Liselore Frowijn, wiens werk te zien was in de View on Fashion II in het Tijdelijk Modemuseum vertelde over de achtbaan waarin ze terecht is gekomen sinds haar afstuderen in 2013. Met zowel eigen collecties als opdrachten voor Vlisco, Chloé en Mantero Seta laat ze zien hoe gevarieerd maar toch herkenbaar haar werk is. Lees ook het interview Het dromerig go-get optimisme van Liselore Frowijn over haar passie en werkwijze.

Textielontwerper Christie van der Haak toonde een deel van haar rijke oeuvre waarin gespiegelde ingenieuze patronen de kern vormen. Van der Haak neemt eind november 2015 de Ouborg prijs in ontvangst. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een publicatie en opent de tentoonstelling Sproken / Fairy Tales in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze is tot en met 31 januari 2016 te bezoeken.

In de presentatie van productontwerper Willem van der Sluis werden de prints driedimensionaal en dienden als constructie voor kasten en gebouwen. Zijn nieuwste project Mediashade sprak tot de verbeelding: interactieve zonwerende folie om schaduwrijke prints op gevels tevoorschijn te toveren, van een wapperend gordijn tot een beeltenis van Spiderman.

Liselore Frowijn

Handgeschilderde en geborduurde prints vormen een belangrijk element in de kleding van modeontwerper Liselore Frowijn. Met haar afstudeercollectie won zij in 2013 de Frans Molenaar-prijs en in 2014 de Prix Chloé op het Hyères International Festival de la Mode. Ze werkte onder andere voor Vlisco, het Nederlandse bedrijf dat op batiktechniek gebaseerd textiel vervaardigt voor de Afrikaanse consument en bij het Italiaanse textielbedrijf Mantero Seta S.p.A. dat stoffen levert aan Prada, Chanel en Gucci. Dit najaar showt ze haar Spring/Summer 2016 collectie in Parijs. Vanaf 29 oktober staat haar werk centraal in de View on Fashion II in het Tijdelijk Modemuseum.

Christie van der Haak

Textielkunstenaar Christie van der Haak werkt voornamelijk met in jacquard geweven textiel. Met een computergestuurde weefmachine schildert ze als het ware door voortdurend van kleur en patroon te wisselen. Haar ontwerpen bestaan uit organische en geometrische patronen waarin vaak beeltenissen van wapens, heiligen, flora en fauna voorkomen. Deze stoffen hebben een autonome kwaliteit, maar kunnen ook gebruikt worden om wanden of meubels mee te bekleden. 

Willem van der Sluis

Productontwerper Willem van der Sluis werkt met zijn bureau Customr aan uiteenlopende projecten van producten tot gebouwstructuren tot gevelbekledingen. In zijn werk speelt ritme en herhaling een belangrijk rol. Hij ontwierp 'sportdomes' voor penitentiaire instellingen met geperforeerde gevels die voor zowel privacy als transparantie zorgen. Samen met Henk Eigenbrood ontwikkelde hij recentelijk een speciale zonwerende folie die op glazen gevels kan worden aangebracht en waarmee de gebruiker door middel van interactieve technologie naar keuze schaduwrijke patronen kan vormen.

Job Wouters

Job Wouters, beter bekend als Letman, is van oorsprong typograaf. Zijn handgemaakte en vaak kleurrijke letterontwerpen spelen met de grenzen van illustratie en graffiti. Sinds zijn afstuderen in 2004 bouwt Wouters gestaag aan een internationale ontwerppraktijk, met opdrachtgevers als Stussy, Nike, Duvel en de New York Times. Samen met beeldend kunstenaar Gijs Frieling ontwierp hij in 2012 dessins voor de najaarscollectie van modeontwerper Dries van Noten. De laatste jaren legt Wouters zich toe op typografische muurschilderingen, die hij onder meer in Milaan, Parijs, Los Angeles, Tokyo en Moskou uitvoerde. Rotterdam wordt nu aan dit rijtje toegevoegd.

Deze Thursday Night is onderdeel van het project Tijdelijk Modemuseum.

 

datum
29/10/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands (dresscode: wit T-shirt)
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.