Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Van piepschuim, naar celluloid. Van bakeliet tot een oceaan vol plastic soep. Hét materiaal dat sinds begin 1900 de onverwoestbare en goedkope oplossing leek voor bijna alles, verovert momenteel de wereld als het meest beruchte milieuprobleem.Tassen en rietjes gaan in de ban, maar wat doen we met al die restanten? Kunnen we het recyclen en upcyclen of vermaken tot kunst? Is het ethisch wel verantwoord om nog steeds nieuwe objecten uit plastic te produceren? Hoe fantastic is dat plastic?

datum
26/03/2020
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit programma is geannuleerd 

We Make Carpets

We Make Carpets maken gek genoeg geen tapijten. Van een afstand lijkt het misschien op een tapijt, maar als je dichterbij komt blijkt dat het van wasknijpers is gemaakt, of van plastic vorken. Of een ander alledaags product. Ze transformeren alledaagse objecten en materialen tot locatiespecifieke installaties die een feest voor het oog zijn.

Daphne Persoon

Daphne Persoon introduceerde met haar afstudeerproject het SuBocean project de Biografie van de Plasti Soorten. Een nieuw deel van de dierenencyclopedie, want als we niets doen is er over niet al te lange tijd meer plastic in de oceanen dan vissen. SuBocean geeft in een Visual Illusion (VI) een multidisciplinaire, innovatieve weergave van de vervuiling van de oceaan.

Daan Veerman

Daan Veerman is een digitale ambachtsman die zich met zijn project Digital Craft verzet tegen het imago van plastic als wegwerpmateriaal. Veerman onderzoekt hoe 3D-printen kan evolueren naar een hedendaags ambacht, door de 3D-printer te bedienen met menselijke handen in plaats van een computer.

Shahar Livne

Shahar Livne is een bekroonde conceptuele ontwerper van materialen. Met haar project Metamorphism onderzoekt ze hoe plastic afval in de toekomst het aardoppervlak en zijn natuurlijke systemen verder doordringt en hoe het uiteindelijk een nieuwe delfstof kan worden. Zo creëerde ze reeds een klei-achtige lithoplast van weggegooid plastic.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.